8 minuten

Traditionele Griekse moussaka

Een traditionele moussaka, maar met een twist! Onze chef-kok Sharon de Miranda maakt deze Griekse ovenschotel met aardappelen, aubergines, gehakt en bechamelsaus en pasta!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • 400 gram
    vastkokende aardappelen
  • 100 gram
    pasta penne
  • 300 gram
    rundergehakt
  • 150 gram
    geraspte kaas
  • 4
    grote tomaten
  • 2
    aubergines
  • 1
    ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 15
    gram peterselie
  • 3 el
    tomatenpuree
  • 2 el
    bloem
  • 2 tl
    oregano
  • 1 tl
    kaneelpoeder
  • peper en zout
  • Voor de bechamelsaus:
    400 ml
    melk
  • 30 gram
    roomboter
  • 30 gram
    bloem
  • 1 tl
    nootmuskaat
  • zout
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Schil de aardappelen en breng ze aan de kook. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Laat ze goed afkoelen.

  3. Kook de pasta volgens het etiket gaar en spoel deze koud af. 

  4. Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in dunne plakken van ongeveer ½ cm dik. Bestrijk de aubergines met een beetje olie.

  5. Verwarm een grillpan en grill de plakken aubergine aan beide kanten tot er een mooie grillstreep ontstaat. Verwijder uit de pan en bestrooi het met een beetje bloem. 

  6. Rul het gehakt goudbruin. Snipper ondertussen de ui, hak de knoflook fijn en snijd de tomaten in blokjes. Voeg de kaneelpoeder, oregano en peterselie toe aan het gehakt en voeg vervolgens de uien en knoflook toe. Bak dit 3 min.

  7. Voeg de tomatenblokjes toe. Vervolgens voeg je de tomatenpuree toe en roer het goed door, zodat het kan ontzuren. Laat dit opstaan tot er een mooie, stevige saus ontstaat. Breng het op smaak met wat peper en zout.  

  8. Ga verder met het maken van de bechamelsaus. Verhit de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en bak de roux 5 minuten. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij. Blijf roeren met een garde tot er geen klontjes meer in zitten. Roer de nootmuskaat erdoor en wat zout naar smaak. Dan is de bechamelsaus klaar. 

  9. Dan is het tijd om de moussaka op te bouwen in de ovenschaal. Snijd de gekookte en goed afgekoelde aardappelen in plakjes. Vet de ovenschaal in met een beetje olie.

  10. Verdeel ongeveer de helft van de gegrilde aubergines over de bodem van de ovenschaal. Doe hier een klein beetje olie en bloem overheen. Verdeel hierover vervolgens een deel van de aardappelschijfjes. Dek het af met een laag gehaktmengsel.

  11. Vervolgens verdeel je de rest van de aubergines over de ovenschotel. Daarna volgt een laag met de pasta penne, het laatste beetje gehakt, de laatste aardappelschijfjes en de laatste gegrilde aubergines.

  12. Giet hier de bechamelsaus over en bestrooi met kaas. Bak de moussaka 45 min af in de voorverwarmde oven. 

  13. Haal de moussaka uit de oven en maak het af met een paar blaadjes munt.

  14. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.