2 minuten

Halva met pistache & rood fruit

Twee jaar geleden begint Patricia Booister een reguliere banketbakkerij in Monster. Negen maanden later gooit ze het roer om en doet alle dierlijke ingrediënten de deur uit. “Het begon met verzoekjes van klanten of het ook lactosevrij kon. Dat ging ik maken en door het bakken ging ik er meer over lezen. Het werd me duidelijk dat ons een ander beeld wordt voorgehouden dan hoe het er echt in de vlees- en zuivelindustrie aan toegaat. Ik ben toen gestopt met het eten van dierlijke producten. Ik wil hier niet meer aan meewerken, dat was mijn gevoel erbij.” Alles in Patricia’s banketbakkerij is vegan. Van hazelnootschuimgebak en macarons tot de welbekende tompouce. “Alles is vegan te maken!” Culinair schrijver Nadia Zerouali gaat een kijkje nemen, proeven en zelf aan de slag!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 25 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

  • 450 g
    suiker
  • 150 ml
    water
  • 450 g
    ongeroosterde tahina
  • 100 g
    gepelde pistache
  • 45 g
    gevriesdroogd fruit
  • Benodigdheden
    tafelmixer
  • bakblik
  • bakpapier
  • suikerthermometer
  1. Bekleed je gewenste bakvorm met bakpapier. 

  2. Breng in een klein pannetje op laag vuur de suiker met water aan de kook. Af en toe roeren tot de suiker is opgelost. Zet het vuur wat hoger en plaats de suikerthermometer in het pannetje zo dat de onderkant de bodem niet raakt. Verwarm de suiker tot 120 graden (tot de thermometer ‘stevige bal’ aangeeft).

  3. Verwarm ondertussen de tahina tot lauwwarm (pas op verbrandt snel) en schenk in de kom van je tafelmixer. Voeg in een constante straal de suikersiroop toe tot de halva is gebonden en glimt. Niet te lang anders stijft het op in de kom.

  4. Meng met een spatel ¾ van de pistache en fruit erdoor. Schenk in je klaargemaakte bakvorm en bestrooi met de rest. Druk lichtjes aan en laat in een uurtje afkoelen (buiten de koelkast) en stevig worden. 

  5. Snij of breek de halva in stukjes. Lekker met een glaasje thee of Arabische koffie. Ook lekker als vulling van gebak en als toetje. 

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.