Gepocheerde peer met pistache

culinair expert
Alain Caron
Gepocheerde peer met pistache
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
13 personen
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
6
  • 10
    kleine stevige Hollandse stoofperen
  • 2
    Doyenné du Comice
  • 4 l
    water
  • 3
    sinaasappels
  • 2
    citroenen
  • 2
    grapefruits
  • 2
    mandarijnen
  • 2
    limoenen
  • 0,5 l
    zwarte bessensiroop
  • 0,25 l
    cassis siroop
  • 0,5 kg
    rietsuiker
  • 50 g
    verse gember
  • 8
    steranijs
  • 2
    laurierblaadjes
  • 1
    bosje tijm
  • 200 g
    pistachenoten
  • 6
    bollen roomijs of vanille-ijs

Bereiding

  1. 1

    Schil de stoofperen met een dunschiller. Laat het steeltje wel aan de peer en snij aan de onderkant het klokhuis weg.

  2. 2

    Schil de Doyenné du Comice peren en snij ze in kleine blokjes (brunoise).

  3. 3

    Snij het vruchtvlees van de sinaasappels, citroenen, limoentjes, mandarijnen en grapefruit in reepjes.

  4. 4

    Doe 4 liter water in een grote pan, met 0,5 kg rietsuiker, steranijs, laurierblaadjes, een paar takjes tijm, 1/2 liter zwarte bessensiroop en 1/4 liter cassis siroop. Doe daarbij de reepjes sinaasappel, citroen, limoen, mandarijn en grapefruit. Leg in de pan de stoofpeertjes met de steel omhoog en draai het vuur laag zodra het kookt. Na 1 uur controleer je op de peren zacht zijn. Als ze zacht zijn haal je de peren uit de pan en laat je ze even uitlekken.

  5. 5

    Het overgebleven sap in de pan laat je goed inkoken. Zodra het een goede dikte heeft voor een saus haal je de siroop door een zeef en zet je het even apart.

  6. 6

    Maal de pistachenoten fijn.

  7. 7

    Schenk een beetje van de saus op ieder bord. Rol 6 stoofperen door de gemalen pistachenootjes en zet ze rechtop op het bord.

  8. 8

    Snij 4 stoofperen door de helft en snij ze in plakjes en leg ze als een waaier op het bord. Daar bovenop leg je wat van de brunoise gesneden Doyenné du Comice peren.

  9. 9

    Serveer het nagerecht met een bolletje ijs.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!