Harak Osboa: Midden-Oosterse linzenpasta
Vandaag staat culinair schrijver Nadia Zerouali in de keuken om een betaalbare, voedzame, maar bovenal verrukkelijke maaltijd op tafel te zetten: harak osbao. Dit Midden-Oosterse gerecht bevat het aardse van linzen, het comfort van pasta en is perfect in balans qua zoet, zuur en hartig. Ze maakt er ook nog een lekker Arabisch toetje bij!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 6-
350 ggedroogde linzen
-
6teentjes knoflook
-
2grote uien
-
1flinke bos verse koriander
-
250 gkorte gedroogde pasta (bijv gebroken tagliatelle)
-
•milde olijfolie
-
•komijnpoeder
-
2flatbread
-
•olie om in te frituren
-
2citroenen
-
1granaatappel
-
•zout
-
•granaatappelmelasse
-
•evt. sumak
-
Voor de sahlab (4 pers)1 lmelk
-
150-20 gsuiker
-
1kaneelstokje
-
1 elsahlab (of 4 el maïzena aangemaakt met scheutje water)
-
•rozenwater
-
Voor de topping van de sahlab•pistache
-
•kokos
-
•amandel
-
•cacaonibs
-
•rozenknopjes
-
•gevriesdroogd fruit
-
•versgeraspte nootmuskaat
-
•cacao- of kaneelpoeder
-
Benodigdheden•stoofpan
-
Was de linzen (verwijder eventuele steentjes). Pel en snij de knoflook fijn en de uien in halve ringen. Houd apart. Was en snij de koriander grof.
-
Rooster in een droge, hete stoofpan de pasta in enkele minuten goudbruin. Bewaar de geroosterde pasta.
-
Verhit een flinke scheut olijfolie in dezelfde pan en bak hierin de uien in ca. 10 minuten goudbruin en knapperig. Haal uit de pan en bewaar op een bord.
-
Bak in dezelfde pan de helft van de knoflook en de helft van de koriander 1 minuut, voeg de linzen en 1 el komijn toe. Bak even kort mee. Voeg 2 l water toe, breng aan de kook en laat afgedekt ca. 20 minuten koken totdat de linzen helemaal gaar zijn.
-
Snij ondertussen het flatbread in mooie stukjes. Verhit een flinke laag olie in een wok of hapjespan en bak hierin in kleine porties de flatbread stukjes goudbruin en knapperig. Laat op een bord afkoelen.
-
Halveer 1 citroen en pers uit. Snij de andere citroen in mooie partjes. Open de granaatappel en haal de pitjes eruit. Verwijder het bittere wit.
-
Voeg als de linzen gaar zijn de pasta, de barberries en zout naar smaak toe. Laat afgedekt onder af en toe roeren in ca. 10 minuten de pasta gaar worden
-
Voeg naar smaak granaatappelmelasse, citroensap en eventueel wat extra zout en/of komijn en/of sumak toe.
-
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin 1 minuut de rest van de knoflook en koriander.
-
Verdeel de linzen-pasta over 1 grote of meerdere kleine schaaltjes. Strooi het knapperige flatbread over de rand van het gerecht, bestrooi met wat sumak. Schep de gebakken uitjes in het midden, druppel de knoflook-korianderolie erover. Verdeel de granaatappelpitjes en partjes citroen er mooi over. Serveer direct.
-
Ga verder met de bereiding van de sahlab. Verwarm de melk met de suiker en de specerijen tot lauwwarm. Voeg de sahlab of de maïzena toe en blijf roeren tot het lobbig en romig is. Verwijder het kaneelstokje.
-
Voeg naar smaak wat geurige druppeltjes water toe en verdeel over hittebestendige schaaltjes of glazen. Garneer met topping naar keuze. Lekker met ‘kaak’ of mariakaakjes.
- Eet smakelijk!