Hartige bloemkooltaart met kruidenbodem
Chef-kok Ramon Brugman maakt een verrukkelijke hartige taart met bloemkool en een kaas-hazelnoot crumble. Absoluut proberen!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Deeg375 gbloem
-
185 gkoude boter
-
60 mlwater (4 el)
-
1 elgedroogde oregano
-
1 elgedroogde tijm
-
2 elpaneermeel
-
Vuling1bloemkool
-
200 mlroom
-
200 mlcrème fraîche
-
5eieren
-
1/2 tlnootmuskaat
-
•zout en peper
-
Kaas/ hazelnoot crumble100 gkoude boter
-
150 gbloem
-
75 ggeraspte Parmezaanse kaas
-
20 ghazelnoten
-
•zout
-
Slaatje•Diverse soorten sla
-
•olijfolie
-
1citroen
-
Benodigdheden•Taartvorm van 26 cm
-
•Plastic folie
-
Voor het deeg snij je 185 gram koude boter in kleine blokjes. Dit meng je met 375 gram bloem, 4 eetlepels water, 1 eetlepel gedroogde oregano en 1 eetlepel gedroogde tijm. Kneed het deeg tot een bal, dek het af met plastic folie en laat het deeg 30 minuten opstijven in de koelkast.
-
Snij de bloemkool in kleine roosjes, blancheer ze kort in een pan met kokend water en giet ze af.
-
Voor de kaas/hazelnoot crumble rooster je 20 gram hazelnoten in een pan en hak ze fijn. Snij 100 gram koude boter in kleine blokjes en doe dit in een keukenmachine met 150 gram bloem, 75 gram geraspte Parmezaanse kaas en de geroosterde hazelnoten. Draai het door de keukenmachine totdat er kleine balletjes ontstaan.
-
Voor de vulling kluts je 5 eieren even los en meng dit met 200 ml room en 200 ml crème fraîche. Voeg hier een halve theelepel nootmuskaat aan toe en breng op smaak met zout en peper.
-
Voor het slaatje was je de diverse soorten sla doe het bij elkaar in een kom. Zet de sla wat aan met een paar druppels olijfolie en wat citroensap.
-
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit. Vet de taartvorm in en bekleed de taartvorm met het deeg. Strooi een dun laagje paneermeel op de bodem zodat deze mooi krokant blijft.
-
Doe de roosjes bloemkool in de taartvorm, giet daar overheen de vulling en strooi als laatste de kaas/hazelnoot crumble er overheen.
-
Bak de taart op 180 graden in ongeveer 40 minuten gaar. Laat hem 10 minuten uitwasemen voordat je hem aansnijdt.
- Eet smakelijk!