8 minuten

Hartige bloemkooltaart met kruidenbodem

Chef-kok Ramon Brugman maakt een verrukkelijke hartige taart met bloemkool en een kaas-hazelnoot crumble. Absoluut proberen! 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Deeg
    375 g
    bloem
  • 185 g
    koude boter
  • 60 ml
    water (4 el)
  • 1 el
    gedroogde oregano
  • 1 el
    gedroogde tijm
  • 2 el
    paneermeel
  • Vuling
    1
    bloemkool
  • 200 ml
    room
  • 200 ml
    crème fraîche
  • 5
    eieren
  • 1/2 tl
    nootmuskaat
  • zout en peper
  • Kaas/ hazelnoot crumble
    100 g
    koude boter
  • 150 g
    bloem
  • 75 g
    geraspte Parmezaanse kaas
  • 20 g
    hazelnoten
  • zout
  • Slaatje
    Diverse soorten sla
  • olijfolie
  • 1
    citroen
  • Benodigdheden
    Taartvorm van 26 cm
  • Plastic folie
  1. Voor het deeg snij je 185 gram koude boter in kleine blokjes. Dit meng je met 375 gram bloem, 4 eetlepels water, 1 eetlepel gedroogde oregano en 1 eetlepel gedroogde tijm. Kneed het deeg tot een bal, dek het af met plastic folie en laat het deeg 30 minuten opstijven in de koelkast.

  2. Snij de bloemkool in kleine roosjes, blancheer ze kort in een pan met kokend water en giet ze af.

  3. Voor de kaas/hazelnoot crumble rooster je 20 gram hazelnoten in een pan en hak ze fijn. Snij 100 gram koude boter in kleine blokjes en doe dit in een keukenmachine met 150 gram bloem, 75 gram geraspte Parmezaanse kaas en de geroosterde hazelnoten. Draai het door de keukenmachine totdat er kleine balletjes ontstaan.

  4. Voor de vulling kluts je 5 eieren even los en meng dit met 200 ml room en 200 ml crème fraîche. Voeg hier een halve theelepel nootmuskaat aan toe en breng op smaak met zout en peper. 

  5. Voor het slaatje was je de diverse soorten sla doe het bij elkaar in een kom. Zet de sla wat aan met een paar druppels olijfolie en wat citroensap.

  6. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit. Vet de taartvorm in en bekleed de taartvorm met het deeg. Strooi een dun laagje paneermeel op de bodem zodat deze mooi krokant blijft. 

  7. Doe de roosjes bloemkool in de taartvorm, giet daar overheen de vulling en strooi als laatste de kaas/hazelnoot crumble er overheen. 

  8. Bak de taart op 180 graden in ongeveer 40 minuten gaar. Laat hem 10 minuten uitwasemen voordat je hem aansnijdt. 

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.