4 minuten

Hartige en zoete tuttifrutti met snelle custard

In Lelystad gaat culinair schrijver Nadia Zerouali naar een bijzondere brouwerij. Hier brouwt Haaije Bruinsma zijn waterkefir. Het is allemaal in zijn eigen keuken begonnen met slechts 250 ml waterkefir, maar inmiddels brouwt hij 1700 flessen per week van deze gefermenteerde drank.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 20
    dadels en/of vijgen (geweld of rest van het maken van de waterkefir)
  • 4-6
    gedroogde abrikozen
  • 4 el
    rozijnen
  • gemengde specerijen zoals steranijs, kruidnagel, kardemom, kaneel en pimentkorrels
  • 4 el
    appelazijn
  • 2 el
    mosterd
  • 1 l
    havermelk
  • 50 g
    custardmosterd
  • 65 gr
    suiker
  1. Verdeel de gedroogde zuidvruchten over 2 pannetjes. Voeg aan elk wat van de specerijen naar smaak toe, gewoon zo los of in een theezeefje. Voeg aan elk pannetje een scheutje heet water toe. Voeg aan 1 pannetje de azijn en mosterd toe.

  2. Voeg eventueel naar smaak wat extra suiker, honing of maplesyrup toe en laat de tuttifrutti op laag vuur zachtjes inkoken tot een vrij stevige dikte.

  3. Verwarm in een pannetje op matig vuur de melk. Meng in een schaaltje het custardpoeder met de suiker, voeg een scheutje warme melk toe en roer met een garde tot een glad papje.

  4. Voeg aan de warme melk toe en laat al roerende 3 minuten op een laag vuur aan de kook komen. Laat ca. 3 minuten zachtjes pruttelen. Schenk door een zeef in een grote kom en laat afkoelen en stevig worden.

  5. Serveer de vla in kommetjes of schaaltjes en geef er naar smaak de zoete tuttifrutti bij. De hartige is lekker bij de borrelplank.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.