Hartige Midden-Oosterse taart

culinair schrijver
Nadia Zerouali
packshot
8 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
135 personen
Op deze kerstavond maakt culinair schrijver Nadia Zerouali een hartige, Midden-Oosterse taart met portobello's, spinazie en verse kruiden. Deze taart ademt kerst.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

  • 30 g
    gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 stengels
    bleekselderij
  • 3
    uien
  • 3 teentjes
    knoflook
  • klein bosje verse oregano
  • 2
    zoete aardappels
  • 4
    portobello paddenstoelen
  • milde olijfolie
  • peper en zout
  • 100 g
    boter
  • 50 g
    bloem
  • 2 el
    Midden-Oosterse 7 spice
  • 300 ml
    groentebouillon
  • 200 ml
    gezeefde tomaten
  • 2 el
    sojasaus
  • 2 el
    granaatappelmelasse
  • 75 g
    linzen
  • 150 g
    verse spinazie
  • 500 g
    verse rol bladerdeeg
  • 1
    ei
  • 3 el
    za’atar
  • 2
    rode uien
  • 1 bos
    verse peterselie
  • 1
    granaatappel
  • lange pijnboompitten of groene pistache
  • witte tahina
  • Benodigdheden
    stoofpan
  • ovenschaal
  • schoorsteentje of aluminiumfolie

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Week het gedroogde eekhoorntjesbrood in 200 ml heet water. Pel en snij de bleekselderij, uien en knoflook klein. Rits de blaadjes van de takjes oregano.

  2. 2

    Giet het eekhoorntjesbrood af, maar bewaar het weekvocht. Snij het eekhoorntjesbrood fijn.

  3. 3

    Schil en snij de zoete aardappel in blokjes van 3 bij 3. Snij de portobello’s in dikke repen. Meng met wat olijfolie en flink wat peper en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, zet in de oven en rooster 20 minuten tot ze kleur beginnen te krijgen.

  4. 4

    Verwarm de helft van de boter met een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de bleekselderij, ui, knoflook, eekhoorntjesbrood en (lege) takjes oregano 5 minuten op matig vuur. Roer de specerijen erdoor en bak 1 minuut mee.

  5. 5

    Verwarm de rest van de boter in een stoofpan en bak hier de bloem een minuut of twee aan, zodat er een roux ontstaat. Giet hier al roerend het weekvocht, de bouillon, gezeefde tomaten, sojasaus en granaatappelmelasse bij. Kook een minuut of vijf door, zodat er een zijdeachtige saus ontstaat. 

  6. 6

    Meng de geroosterde groenten (zet de oven terug op 180 graden), het ui-eekhoorntjesbroodmengsel, de oreganoblaadjes, linzen en verse spinazie door. 
    Breng verder op smaak met peper en zout.

     

  7. 7

    Stort het geheel in een middelgrote ovenschaal. Laat dit even afkoelen en plaats een schoorsteen in het midden (maak er 1 van aluminiumfolie als je deze niet hebt). 

     

  8. 8

    Dek de ovenschaal af met koud bladerdeeg (helemaal over de rand voor het beste bladerdeeg maar dan zie je de vulling niet meer!) en bestrijk met wat losgeklopt ei, bestrooi met wat za’atar. Bak de taart in 30-40 minuten af op 180 graden. Het deeg moet goudbruin worden.

  9. 9

    Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot het nootachtig begint te ruiken. Laat op een bord afkoelen. Pel en halveer de rode uien, snij in dunne reepjes en masseer het zout in een kom. 

  10. 10

    Was en snij de peterselie fijn. Snijd en breek de granaatappel open, klop de pitjes eruit. Meng de peterselie en granaatappelpitjes met de ui in de kom. Voeg de pijnboompitjes toe. Breng de salade op smaak met wat olijfolie, tahina en naar smaak wat sumak. Serveer de salade op of bij de hartige taart.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!