Recept: Hoofdgerecht kerstdiner

20 december 2018
Waardeer: 
(Totaal: 22 stemmen)
Stilstaand beeld van Hoofdgerecht kerstdiner

Chef-kok Leon Mazairac neemt het hoofdgerecht van het BinnensteBuiten-kerstmenu voor zijn rekening. Dit keer is dat een volledig vegetarische braadschotel met verschillende groenten, waaronder een grote rode biet. Leon maakt er een feestelijk geheel van. Bij het kerstgerecht hoort natuurlijk een drankje. Sommelier Lendl Mijnhijmer maakt ter plekke een keuze voor de bijpassende wijn, maar denkt ook aan non-alcoholische drank, die het gerecht nóg beter tot zijn recht laat komen. In de week voor Kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het kerstmenu. De gangen zijn ook los te maken, maar vormen samen een mooi diner. Kies er dus van wat je lekker vindt of maak het allemaal.

4 personen

Ingrediënten voor Hoofdgerecht kerstdiner

  • 1 grote knolraap
  • 1 rode kool
  • 1 bakje hollandse champignons
  • gele rapen 
  • 1 bosje rode sjalotjes of kleine zilverui 
  • 1 teen knoflook
  • citroentijm
  • 2 Wellant appels
  • 2 choggia bietjes
  • 1 knolselderij
  • 1 bergamot citroen
  • een paar schorseneren 
  • een bosje wortelen
  • een prei
  • 50 gram boter

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

 

Aan de slag

  1. 1

    Smeer de knolraap in met wat boter en zout en doe deze gedurende 2 uur met de schil in de houtoven. Kan ook in een gewone oven, dit duurt alleen langer.



     

  2. 2

    Kook de knolgroenten in water onder een "cartouche" in hun eigen schil. Bekijk het item voor de uitleg van Leon.



     

  3. 3

    Schil alle andere groenten en bewaar alle schillen.



     

  4. 4

    Voor de groentenjus kleur je alle groenten in de oven op 150 graden gedurende 30 minuten.



     

  5. 5

    Zet de groenten daarna in een pan op met de knoflook en tijm met 2 liter water.

  6. 6

    Laat 1 uur trekken en zeef de saus. Kook in tot 1/3e als een groente jus.

  7. 7

    Maak van de appels kleine tonnetjes en maak mooie figuurtjes van de champignons.



     

  8. 8

    Doe in een braadslede alle groentes en zorg dat er plek in het midden blijft voor de "geroosterde" knolraap.

  9. 9

    Haal de knol uit de oven en haal de buitenste schil eraf.

  10. 10

    Lak de knol af met de jus van groenten zodat deze eruit ziet als een groot stuk gelakt vlees.



     

  11. 11

    Doe de ovenschaal gedurende 25 minuten op 150 graden in de oven. Snij de knol aan tafel in plakken.



     

Eet smakelijk!