12 minuten

Hoofdgerecht kerstdiner

Voor de kerst pakt Leon uit met een royaal hoofdgerecht met winterse groenten en verse kruiden. Pronkstuk is een met groentejus gelakte en geroosterde koolraap, in plakken geserveerd als een braadstuk uit de oven. Dat wordt een smaakexplosie op jouw bord met aardse smaken van rode biet, knolselderij en champignons met het frisse van appel, tijm en bergamot citroen.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 1
    grote knolraap
  • 1
    rode kool
  • 1
    bakje Hollandse champignons
  • gele rapen
  • 1 bosje rode sjalotjes of kleine zilverui
  • 1
    teen knoflook
  • citroentijm
  • 2
    Wellant appels
  • 2
    choggia bietjes
  • 1
    knolselderij
  • 1
    bergamot citroen
  • een paar schorseneren
  • een bosje wortelen
  • een prei
  • 50 g
    boter
  1. Smeer de knolraap in met wat boter en zout en doe deze gedurende 2 uur met de schil in de houtoven. Kan ook in een gewone oven, dit duurt alleen langer.

  2. Kook de knolgroenten in water onder een "cartouche" in hun eigen schil. Bekijk het item voor de uitleg van Leon.

  3. Schil alle andere groenten en bewaar alle schillen.

  4. Voor de groentenjus kleur je alle groenten in de oven op 150 graden gedurende 30 minuten.

  5. Zet de groenten daarna in een pan op met de knoflook en tijm met 2 liter water.

  6. Laat 1 uur trekken en zeef de saus. Kook in tot 1/3e als een groente jus.

  7. Maak van de appels kleine tonnetjes en maak mooie figuurtjes van de champignons.

  8. Doe in een braadslede alle groentes en zorg dat er plek in het midden blijft voor de "geroosterde" knolraap.

  9. Haal de knol uit de oven en haal de buitenste schil eraf.

  10. Lak de knol af met de jus van groenten zodat deze eruit ziet als een groot stuk gelakt vlees.

  11. Doe de ovenschaal gedurende 25 minuten op 150 graden in de oven. Snij de knol aan tafel in plakken.

  12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.