8 minuten

Indiase butter chicken met zelfgemaakt platbrood

Chef-kok Ramon Brugman maakt een kruidige Indiase butter chicken. Dat eet je met zelfgemaakt platbrood: chapati's. Om het af te blussen een salade van rode kool en frisse appel en een saus van yoghurt en munt!
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de gemarineerde kip
    500 g
    kippendijen
  • sap van een halve citroen
  • zout
  • 1 teen
    knoflook
  • 1 cm
    gember (geraspt)
  • 1/2
    rode peper
  • 2 el
    Griekse yoghurt
  • 1 mespunt
    chilipoeder
  • 1 tl
    komijn
  • 1 tl
    koriander (gemalen)
  • 1/2 tl
    kurkuma
  • 1 tl
    garam masala
  • Voor de saus
    1 blik
    tomaten
  • 1 handje
    cashewnoten
  • 1 grote
    rode ui
  • 2 tenen
    knoflook
  • 40 g
    boter
  • 1 cm
    gember
  • 1/2
    rode peper
  • 1/2 tl
    chilipoeder
  • 1/2 tl
    komijn
  • 1/2 tl
    koriander (gemalen)
  • 100 ml
    slagroom
  • 1 mespunt
    fenegriekzaad
  • 1 mespunt
    garam masala
  • yoghurt
  • verse koriander
  • zout
  • Voor de geklaarde boter
    1 pakje
    boter
  • Voor het platbrood (chapati)
    500 g
    bloem
  • 320 ml
    water
  • 2 el
    olie
  • Voor de muntsaus
    20 blaadjes
    munt
  • 1 teen
    knoflook
  • 250 ml
    Griekse yoghurt
  • zout
  • 1/2
    citroen
  • Voor de salade
    300 g
    gesneden rode kool
  • 1 tl
    zout
  • 1 el
    suiker
  • 2 el
    azijn
  • 1/2 tl
    komijn
  • 1
    groene appel
  • 100 g
    geroosterde amandelen
  • 15 blaadjes
    verse munt
  1. Begin met het marineren van de kip. Snijd de kip in blokjes en hak de knoflook fijn. Rasp de gember en snijd de rode peper in ringetjes. Meng de rest van de ingrediënten en laat het minimaal 1 uur marineren, maar een nacht is beter.

  2. Haal de blokjes kip uit de marinade en bak deze aan in een scheutje olie. Bewaar de marinade, die gaat straks door de saus. Haal de kip uit de pan en laat afkoelen.

  3. Ga verder met het maken van het platbrood, oftewel de chapati's. Meng alle ingrediënten tot een glad deeg en laat het 1 uur rusten. Verdeel het deeg in balletjes ter grootte van een pingpong bal, laat ze rusten onder een theedoek. 

  4. Doe de rodekool in een kom en masseer er het zout, suiker, komijn en azijn doorheen. Laat dit een halfuurtje staan zodat de kool zacht wordt. 

  5. Doe wat geklaarde boter in de pan. Geklaarde boter krijg je door het zachtjes te smelten en alleen het drijvende vet te gebruiken. De rest gooi je weg. Snijd de ui en de knoflook en fruit deze licht aan. Doe de tomaat met de cashewnootjes in een blender en draai tot een gladde saus. Voeg de specerijen toe aan de ui en knoflook en bak deze goed aan zodat de smaken los komen. 

  6. Voeg de saus van tomaat en cashewnoten toe en breng aan de kook. Doe de slagroom erbij en laat de saus inkoken tot deze dik is. Voeg dan de kip toe en de rest van de marinade. Breng op smaak met zout. 

  7. Rol het deeg van de chapati's uit tot platte plakken. Bak deze aan beide kanten in een koekenpan met wat geklaarde boter. Bewaar ze in een theedoek zodat ze niet uitdrogen. 

  8. Snijd de appel in dunne reepjes, hak de geroosterde amandelen en snijd de munt. Meng de appel door de salade heen. Strooi wat van de gehakte amandelen en munt over de salade ter decoratie.

  9. Snij de muntblaadjes en de knoflook, voeg er wat zout bij. Kneus de blaadjes en de knoflook met de zijkant van je mes tot het puree is. Voeg bij de yoghurt en roer door. Breng op smaak met wat zout en sap van citroen.

  10. Doe de rode kool salade in een kommetje en de leg de kip in een diep bord. Strooi hier wat verse koriander over. Leg de opgerolde chapati's ernaast samen met een kommetje yoghurtsaus. 

  11. Trek in meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Die zit echt elk weekend bomvol lekkere recepten.

  12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.