Soto ajam met een gekookt eitje
Chef-kok Ramon Brugman maakt soto ajam. Een Indonesische soep op basis van kippenbouillon. Bomvol verse groenten, een gekookt eitje en zelfgemaakte sambal ketjap.
Recept
Ingrediënten
-
Voor de bouillon4kipkarbonade
-
2uien
-
2 tenenknoflook
-
3 elolie
-
3 cmverse gember
-
2 stengelssereh (citroengras)
-
1 tllaos
-
1 stukjekoenjit
-
4 elketjap manis
-
1,5 lwater
-
1limoen
-
Voor de garnituur100 ggekookte rijst
-
100 ggekookte glasnoedels
-
4gekookte eieren
-
100 gtaugé
-
5 stengelsbosui
-
•geblancheerde boontjes
-
•gebakken uitjes
-
•bladselderij
-
Voor de sambal ketjap2 tenenknoflook
-
1rode madame jeanette
-
2 elbruine suiker
-
4 elzoute ketjap asin
-
Haal het vel van de kip en doe de kip in zijn geheel in de pan. Doe daar anderhalve liter koud water bij en breng het langzaam aan de kook.
-
Snijd de knoflook en de uien. Doe ze bij de kip in de pan. Kneus de sereh en doe deze samen met 3 plakken gember in de pan. Snijd de koenjit in plakken en voeg toe. Breng de bouillon op smaak met laos en ketjap. Laat het anderhalf uur zachtjes trekken.
-
Haal de kip en de sereh uit de pan. Pluk het vlees van de kip en doe in een schaaltje. Zeef de bouillon boven een kom. Knijp de limoen uit op de bouillon en breng de bouillon eventueel op smaak met zout.
-
Kook de eieren en snijd ze door de midden. Hak de kontjes van de boontjes en snijd ze doormidden. Blancheer de boontjes. Wel de glasnoedels ongeveer 2 minuten in kokend water en spoel ze koud. Kook de rijst in het water van de noedels en laat afkoelen.
-
Snijd de knoflook en de rode Madame Jeanette fijn. Doe de knoflook en peper in een kommetje. Voeg hier de basterdsuiker en de zoute ketjap aan toe. Roer alles goed door en doe een lepeltje van de sambal ketjap in je soep.
-
Leg de taugé in koud water zodat deze lekker krokant wordt. Snijd de bosui en bladselderij fijn. Zet alle bakjes met garnituur op tafel met in het midden de pan met bouillon. Zo kan iedereen z’n eigen overheerlijke soto ajam maken.
- Eet smakelijk!