Indische jackfruitstoof met chayotesalade
Het vruchtvlees van de jackfruit lijkt op draadjesvlees in een stoofschotel. Onze culinair schrijver Nadia maakt er een heerlijk stoofgerecht mee met kokos en groenten.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
•2 blikjes jonge jackfruit (uitgelekt of 600 g verse jonge, groene jackfruit, geen rijp fruit!)
-
4 elzonnebloemolie
-
•ca. 12 rode uitjes
-
4teentjes knoflook
-
•stukje (ca. 5 cm) verse gember
-
•stukje (ca. 5 cm) verse laos
-
1stengel citroengras
-
4blaadjes djoeroek poeroet
-
1 elkomijnzaad
-
1 elkorianderzaad
-
•1 a 2 el sambal naar smaak
-
•palmsuiker naar smaak
-
1blik dikke kokosmelk
-
400 gwitte rijst (bijv. basmati of pandan)
-
1chayote
-
•½ bos verse koriander
-
1djoeroek poeroet of limoen
-
Laat het jackfruit goed uitlekken. Verhit de olie in een wok of grote pan en bak hierin de jackfruit rondom goudbruin.
-
Maak de uitjes, knoflook, gember, laos en citroengras schoon.
-
Halveer de uitjes, snij de rest in plakjes en voeg alles toe aan het jackfruit. Bak enkele minuten mee.
-
Voeg de djoeroek poeroet blaadjes, komijn en korianderzaad toe. Breng op smaak met wat sambal en suiker.
-
Schenk de kokosmelk erbij en laat op matig vuur minimaal 30 minuten zachtjes gaar stoven.
-
Kook of stoom ondertussen de rijst gaar.
-
Was de chayote en snij in zijn geheel in dunne plakjes. Snij de koriander fijn en voeg toe.
-
Breng op smaak met wat sambal en naar smaak het limoensap.
-
Serveer de jackfruitstoof met de witte rijst en geef de salade er apart bij!
- Eet smakelijk!