8 minuten

Irakese gestoomde rijst met flatbread, tuinbonen en limoen limonade

Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt authentieke Irakese gestoomde rijst met flatbread en tuinbonen. Dit Irakese gerecht eet je vaak met lamsvlees, maar Nadia maakt het helemaal vegetarisch en gebruikt gedroogde limoenen! Én ze maakt ook heel speciale limonade met limoen, saffraan, dadels en citroen: Noomi Basra. Smullen!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Voor de gestoomde rijst met tuinbonen
    8 kopjes
    rijst (beste kwaliliteit basmatirijst)
  • 3
    rode uien
  • zonnebloemolie
  • 2 el
    gemalen kurkuma
  • 1 1/2 l
    hete bouillon naar keuze
  • 1 el
    gemalen gedroogde limoen (of 1 ingeprikte hele droge limoen)
  • peper en zout
  • 1 el
    gemengde specerijen zoals baharat
  • 600 g
    dubbelgedopte tuinbonen (diepvries, ontdooid)
  • een handje portobello en oesterzwammen
  • 1
    enkele laag flatbread
  • 12 el
    gedroogde dille
  • Voor de Irakese limoen limonade
    2
    gedroogde limoenen
  • een beetje saffraan
  • een paar schijfjes verse citroen
  • een paar dadels
  1. Was de rijst en laat het een half uur weken in schoon warm water. Pel en snijd de uien fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en bak hierin de uien lichtbruin. Voeg 1 el kurkuma en de hete bouillon toe en laat 20 minuten koken. Scheur de oesterzwammen en snijd de portobello's en voeg dit toe.

  2. Voeg de gedroogde limoen, wat peper en zout naar smaak, ½ el kurkuma en de specerijen toe. Laat ca. 15 minuten met de deksel losjes op de pan zachtjes koken. Giet ondertussen de geweekte rijst af. Kook in ruim gezouten kokend water net zo gaar dat je een rijstkorrel makkelijk tussen je vingers kan breken. Giet af. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de tuinbonen met wat kurkuma tot ze droog zijn en licht beginnen te kleuren.

  3. Verhit een flinke scheut olie onderin een pan geschikt om rijst in te koken. Leg hier de enkele laag flatbread in. Schep hierop luchtig 1/3 van de gekookte rijst, 1/3 van de gebakken tuinbonen en 4 volle eetlepels dille. Herhaal deze lagen. Wikkel een schone theedoek om een passende deksel en laat de rijst met het deksel op de pan ca. 30 minuten gaar stomen. Schep met een grote lepel voorzichtig (zonder de bodem en het flatbread te raken) de rijst een beetje om, zodat de tuinbonen en dille zich goed door de rijst mengen.

  4. Maak ondertussen de typisch Irakese limonade: Noomi Basra, van gedroogde limoen, saffraan, verse citroen en dadels. Breek de gedroogde limoenen open en haal de bittere pitjes eruit. Om de limonade zoet te krijgen, voeg je suiker of dadels toe in de kan of karaf. Maak de smaak compleet met wat schijfjes verse citroen en saffraan. Vul de kan met heet water. Laat het rustig intrekken en afkoelen tot limonade. Als je de limonade gaat serveren, is het lekker om wat ijsklontjes in het glas te doen. 

  5. Stort de rijst op een grote passende schaal. Leg het knapperige brood op een apart bord, zo is deze makkelijker te verdelen.

  6. Verwarm een flinke scheut olie (evt met wat kurkuma) en schenk over de rijst in de schaal.

  7. Geniet van deze Irakese gestoomde rijst met flatbread, tuinbonen en limoen limonade!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.