8 minuten

Mediterrane ovenschotel met gehaktballen en gegrilde groenten

Hij zit bomvol groenten! Deze Italiaanse ovenschotel van onze chef Ramon Brugman met een ratatouille van aubergine, courgette en paprika, gekruide gehaktballen en een krokant laagje kaas. 

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • Aardappelpuree
    1 kg
    kruimige aardappelen
  • 100 ml
    melk
  • 50 g
    boter
  • 2
    eetlepels crème fraîche
  • 1/2
    bos bieslook
  • zout en peper
  • Benodigdheden
    grote pan
  • stamper
  • ovenschaal
  • Ratatouille
    olijfolie
  • 1
    ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    aubergine
  • 1
    courgette
  • 2
    rode paprika
  • 3
    tomaten
  • 2
    takjes tijm
  • zout en peper
  • Benodigdheden
    hapjespan
  • Tomatensaus
    olijfolie
  • 1
    ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    blikje tomatenblokjes
  • 200 ml
    passata
  • 2
    takjes tijm
  • 1
    handvol verse basilicum
  • zout en peper
  • Italiaanse gehaktballen
    klontje boter om in te bakken
  • 500 g
    gehakt (rund of half om half)
  • 100 g
    spek
  • 1
    ui
  • 1
    ei
  • 2
    witte boterhammen
  • 4
    eetlepels melk
  • 1/2
    bosje peterselie
  • 1 tl
    gedroogde tijm
  • 75 g
    geraspte Parmezaan
  • zout en peper
  • Benodigdheden
    Bakpan
  • Afmaken
    100 g
    parmezaanse kaas
  • 100 g
    geraspte mozzarella
  • 1/2
    bosje bieslook
  • 1/2
    bosje peterselie
  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet ze af en stoom ze droog. Pureer met de stamper. 

  2. Voeg de boter toe en roer zacht door. Voeg dan de melk en crème fraîche erbij en breng op smaak met zout en peper.

  3. Hak de kruiden en roer deze als laatste door de puree. Doe de puree in een ovenschaal.

  4. Snijd de ui en knoflook en zet deze aan in een scheutje olijfolie. Snijd de rest van de groente in blokjes.

  5. Voeg de aubergine toe en bak deze tot deze gekarameliseerd is. Voeg dan de courgette en paprika toe en bak goed aan. Doe als laatste de tomaten erbij en de tijm. Breng op smaak met zout en peper en laat de ratatouille 10 minuten zachtjes doorkoken.

  6. Doe de ratatouille in de ovenschaal op de aardappelpuree. Spoel de pan af en zet hem op het fornuis voor de tomatensaus.

  7. Snipper de ui en de knoflook en zet aan in een scheutje olijfolie. Voeg de tomatenblokjes uit blik, de passata en de tijm toe. Breng aan de kook.

  8. Hak de basilicum en voeg deze toe als de saus de juiste dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper en zet de saus even weg.

  9. Snipper de ui en snijd het spek fijn in kleine blokjes. Haal de korstjes van de boterham en giet de melk op de boterhammen.

  10. Hak de peterselie en voeg alle ingrediënten bij elkaar. Kneed tot smeuïg soepel gehakt. Verdeel en vorm ze in 6 ballen.

  11. Laat de boter uit bruisen en bak de gehaktballen rond om tot er een mooi korstje ontstaat. Als ze stevig genoeg zijn, leg je de ballen op de ratatouille.

  12. Schep over elke gehaktbal een lepel tomatensaus. Strooi daar bovenop de geraspte kaas.

  13. Doe de ovenschotel 30 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden.

  14. Haal de ovenschaal uit de oven en bestrooi het met de fijn gesneden verse kruiden.

  15. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets