Droge kruiden

culinair expert
Alain Caron
Kruidentuin Ruinerwold recept
3 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
14 personen
Culinair expert Alain Caron is in het Drentse Ruinerwold. Op biologisch dynamische wijze worden hier al veertig jaar kruiden geteeld. Zowel jong als oud zet zich hier in met oog voor mens en natuur en Alain weet zich ook wel raad met deze smaakmakers.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 24
    kerstomaten (3 verschillende kleuren)
  • 2
    pomodori-tomaten
  • 40 g
    gedroogde tomaten in olie
  • 150 g
    doperwten
  • 1
    wortel
  • 50 g
    zwarte olijven
  • 1
    kleine meloen
  • 1
    passiefruit
  • 5
    radijsjes
  • 3
    soorten kruiden (bijv. dragon, munt, basilicum)
  • 4
    eetbare bloemen (diverse kleuren)
  • 2
    kroppen ijsbergsla
  • 4 el
    extra vierge olijfolie
  • 2 el
    balsamicoazijn
  • zout en peper

Bereiding

  1. 1

    Breng een pan met water aan de kook. Snij met een scherp mesje een kruisje in de onderkant van de tomaten, niet te diep, enkel het velletje niet in het vlees.

  2. 2

    Dompel de tomaten éen voor een in het kokende water tot de velletjes beginnen te krullen, zo’n 15 tellen.

  3. 3

    Haal de tomaten uit het kokende water en leg ze in koud water en trek de velletjes eraf. Zorg ervoor dat ’t water steeds weer kookt als je er een nieuwe tomaat in dompelt. Bewaar de tomaten in een grote kom.

  4. 4

    Hak de gedroogde tomaten in grote stukken.

  5. 5

    Blancheer de doperwten. Laat de doperwten afkoelen.

  6. 6

    Schil de wortel en snij ze in klein blokjes (evengroot als de doperwten).

  7. 7

    Schep kleine bolletje uit de meloen of snij de meloen in kleine dobbelstenen.

  8. 8

    Snij de radijsjes in plakjes van 1 mm en besprenkel ze met een beetje zout en leg ze voor 5 minuten even opzij. Het zout zorgt ervoor dat het water uit de radijs wordt getrokken.

  9. 9

    Voeg alle gesneden ingredienten en de zwarte olijven bij de tomaten in de kom.

  10. 10

    Lepel de passiefruit uit en voeg ook dit bij het tomatenmengsel samen met 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels balsamicoazijn en peper en zout en meng alles goed door elkaar.

  11. 11

    Pluk de blaadjes van de kruiden en pluk een paar blaadjes van de eetbare bloemen en voeg dit eraan toe. Let op: Bewaar ook wat kruiden en bloemetjes ter decoratie.

  12. 12

    Leg op ieder bord 2 grote bladeren van de ijsbergsla en vul de bladeren met het tomatenmengsel. Strooi op ieder gevuld blad nog wat kruiden en bloemetjes.
    Bon appetit!

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!