11 minuten

Italiaanse soep met bonen en chili croutons

Onze kok Jetske van den Elsen kookt een heerlijk Italiaanse soep met limabonen. Perfect voor de verspillingsvrije week, want het bonenvocht wordt gebruikt om een frisse citroenmayonaise te maken en oud brood wordt omgetoverd tot lekker knapperige croutons. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

Aantal personen 3
  • Voor de soep:
    1
    ui
  • 2
    bleekselderij
  • 4
    wortels
  • 2
    tenen knoflook
  • 6
    stengels palmkool
  • ¹⁄₂ tl
    chili vlokken
  • 4
    tomaten
  • 1¹⁄₂
    miso (rode bij voorkeur, anders gele)
  • bouillon blokje naar smaak
  • 300 ml
    water
  • 380 gr
    uitgelekte limabonen
  • handje verse dille
  • Voor de citroenmayonaise:
    1 el
    vocht van limabonen
  • 1 el
    vocht van ingelegde citroen
  • snufje chilipeper
  • 175 ml
    zonnebloemolie
  • Voor de chili croutons:
    2
    sneden brood
  • 1¹⁄₂ el
    zonnebloemolie
  • 1 tl
    chili vlokken
  1. Begin met het maken van de chili crisp croutons en werwarm de oven op 200 graden. Snijd sneetjes brood in blokjes en doe de blokjes brood met de zonnebloem olie en wat zout in een kom en schep alles goed door. 

  2. Rits de stengels van de palmkool, stengels gooi je weg en de bladeren gebruik je. Laat 4 bladeren heel en besprenkel die 4 bladeren met wat olie en zout. (De rest van de blaadjes snijd in repen van 3-4 cm en bewaar je apart voor de soep)

  3. Leg het brood en de palmkool op een bakplaat met bakpapier. Bak samen in de oven op 10 min tot het lekker krokant is. Laat alles even afkoelen en doe ddan de broodstukjes in een kom met 1 tl chili crisp en schep het goed door zodat elk stukje een laagje chili crisp heeft. 

  4. Dan ga je verder met het maken van de ingelegde citroen mayonaise. Doe alles (behalve de zonnebloemolie) in een mengbeker. Pureer het fijn met een staafmixer. Giet daarna in dunne straaltjes de olie erbij, net zoveel totdat je een lobbige mayonaise hebt. 

  5. Dan kan je nu aan de soep beginnen. Snijd de ui fijn en rasp knoflook. Snijd de bleekselderij, wortel en tomaat in blokjes. Haal de nerf uit de palmkool en snijd het in kleinere stukken. 

  6. Fruit de uien met een kleine beetje zout erop op middel hoge stand in de pan totdat ze glazig zijn. Voeg de knoflook en ¹⁄₂ tl chili vlokken toe. Doe de bleekselderij en wortel erbij en roerbak alles totdat ze wat zachter zijn geworden. Doe er dan 1,5 el rode miso en ¹⁄₂-³⁄₄  bouillon blokje erbij en roer alles goed door. 

  7. Doe vervolgens de tomaten en palmkool erbij en voeg 250 ml water en de bonen toe. Laat alles met een deksel op de pan even zacht pruttelen. En klaar is je soep! Serveer het met de croutons, ingelegde citroen mayo, palmkool chips en verse dille. 

  8. Geniet van de Italiaanse soep!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Vijgen taartje met sinaasappel mascarpone-kwark crème