
Italiaanse soep met bonen en chili croutons
Onze kok Jetske van den Elsen kookt een heerlijk Italiaanse soep met limabonen. Perfect voor de verspillingsvrije week, want het bonenvocht wordt gebruikt om een frisse citroenmayonaise te maken en oud brood wordt omgetoverd tot lekker knapperige croutons.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 3-
Voor de soep:1ui
-
2bleekselderij
-
4wortels
-
2tenen knoflook
-
6stengels palmkool
-
¹⁄₂ tlchili vlokken
-
4tomaten
-
1¹⁄₂miso (rode bij voorkeur, anders gele)
-
•bouillon blokje naar smaak
-
300 mlwater
-
380 gruitgelekte limabonen
-
•handje verse dille
-
Voor de citroenmayonaise:1 elvocht van limabonen
-
1 elvocht van ingelegde citroen
-
•snufje chilipeper
-
175 mlzonnebloemolie
-
Voor de chili croutons:2sneden brood
-
1¹⁄₂ elzonnebloemolie
-
1 tlchili vlokken
-
Verwarm de oven op 200 graden en snijd de ui fijn. Doe een scheutje olijfolie in de pan en voeg de ui toe met een snufje zout.
-
Snijd de wortel en de bleekselderij in kleine blokjes. Rits de stengels van de palmkooi, de bladeren gebruik je en de stengels gooi je weg. Houd vier bladeren apart en snijd de rest in reepjes van 3-4 cm. De vier bladeren worden gebruikt voor het maken van de chips.
-
Snijd de wortel en de bleekselderij in kleine blokjes. Rits de stengels van de palmkooi, de bladeren gebruik je en de stengels gooi je weg. Houd vier bladeren apart en snijd de rest in reepjes van 3-4 cm. De vier bladeren worden gebruikt voor het maken van de chips.
-
Snijd het brood in blokjes en doe het in een kom. Voeg een scheutje olijfolie en een snufje zout toe. Strooi over de overige bladeren palmkool ook wat zout en besprenkel met een beetje olijfolie. Wrijf dat goed in.
-
Als de oven is opgewarmd leg je het brood en de palmkool op een bakplaat met bakpapier. Dit bak je samen in de oven voor 10 minuten, dan wordt het lekker krokant. Laat het na het bakken even afkoelen.
-
Doe het vocht van de bonen, vocht van ingelegde citroen, de vier partjes citroen en een snufje chilipeper in een beker. Pureer fijn met een staafmixer. Giet daarna in dunne straaltjes de olie erbij, net zoveel tot je een dikke, vloeibare mayonaise hebt.
-
5 minuten voordat de oven klaar is kunnen de reepjes palmkool aan de soep worden toegevoegd.
-
Als de oven klaar is kunnen de broodstukjes in een kom met de chili crisp, schep even goed door zodat elk stukje een laagje chili crisp heeft.
-
Serveer de soep met de croutons, ingelegde mayonaise, palmkool chips en verse dille.
- Geniet van de Italiaanse soep!
