8 minuten

Jamaicaanse Jerk Chicken

Chef-kok Sharon de Miranda maakt Jamaicaanse Jerk Chicken. Rijk gemarineerde kippenbouten, met daarbij goed gevulde rijst met rode bonen en garnaaltjes. Om je vingers bij af te likken!

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 4
    kippenbouten
  • 6
    teentjes knoflook
  • 1
    sjalotje
  • 2 tl
    tabasco
  • 4 el
    balsamicoazijn
  • 2 el
    lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl
    pimentpoeder
  • 1 el
    fijne mosterd
  • 2 el
    sojasaus
  • 1
    limoen
  • 1 tl
    kaneelpoeder
  • 1
    sinaasappel
  • 2
    takjes verse tijm
  • 2 tl
    uienpoeder
  • 1 tl
    cayennepeper
  • 2 cm
    gember
  • Voor de rijst:
    400 gram
    pandanrijst
  • 200 gram
    rode bonen
  • 200 gram
    maïskorrels
  • 1
    groene paprika
  • 1
    tomaat
  • 2 el
    ketjap
  • 1
    bouillonblokje
  • 3 el
    kleine gedroogde garnalen
  • 1
    bosje bladselderij
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    ui
  • 1
    rode peper
  • 1
    rijpe bakbanaan
  • olie
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de garnalen een uur wellen in gekookt water (zorg ervoor dat de garnalen onder water liggen).

  2. Kook de kippenbouten 15 minuten en maak ondertussen de marinade. Snipper hiervoor de sjalot en hak de tenen knoflook fijn. Was en rasp de limoen en de sinaasappel en pers het vocht in een ruime kom uit. Voeg de overige ingrediënten toe en mix het met een staafmixer tot een egale marinade.

  3. Haal de kippenbouten uit het water en marineer ze met de marinade en laat het minimaal 30 minuten marineren.

  4. Ondertussen ga je verder met de rijst. Kook deze gaar (volgens de verpakking).

  5. Doe wat olie in een ovenschaal. Doe hier de kippenbouten in en bak vervolgens 15 minuten af in de voorverwarmde oven. Keer de kippenbouten om en bak ze nog 10 minuten door.

  6. Snijd ondertussen de tomaat en paprika in blokjes, snipper de ui en hak de tenen knoflook fijn.

  7. Fruit in een wok de ui en knoflook glazig. Voeg de tomaten, paprika en het bouillonblokje toe en bak deze mee.

  8. Verwijder de garnaaltjes uit het water, hak ze fijn en bak ze ongeveer 3 minuten mee.

  9. Voeg de bonen, maïs en ketjap toe en roer het goed om. Snijd de rode peper fijn en voeg ook deze toe.

  10. Voeg de gekookte rijst toe en maak af met wat fijngesneden bladselderij.

  11. Snijd de bakbanaan in plakken van ongeveer ½ cm dik en bak de plakjes gaar in een koekenpan met een laagje olie. Laat de gebakken bakbanaan even uitlekken op een stukje keukenpapier.

  12. Haal de kip uit de oven en serveer met de rijst en plakjes bakbanaan.

  13. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.