Javaanse bami

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een heerlijke betaalbare maaltijd met Javaanse bami, gestoofde kip en zelfgemaakte sambal.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • 500 gr
    spaghetti
  • 1
    ui
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1 tl
    Trassi
  • 10 gr
    gember
  • 6 el
    zoete ketjap
  • 1
    bosje blad selderij
  • 1
    bouillon blokje
  • peper
  • kokosolie
  • Kip
    600 gr
    kippendijen
  • 1
    sereh
  • 10 gr
    gember
  • 2
    salamblaadjes
  • 1
    Spaanse peper
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    ui
  • 1
    tomaat
  • 2 tl
    koriander poeder
  • 2 tl
    komijnpoeder
  • 2 tl
    5 kruidenpoeder
  • 2
    piment korrels
  • 1
    bouillonblokje
  • 6 el
    zoete ketjap
  • kokosolie
  • Sambal
    3
    uien
  • 2
    teentjes knoflook
  • 2
    madame Jeanettes
  • 1 el
    suiker
  • 2 el
    azijn
  • 1 el
    kokosolie
  • zout
  • Ijsthee met citroen
    10 gr
    zwarte thee
  • honing naar smaak
  • 5 dl
    gekookt water
  • 1
    citroen
  • ijsblokjes
  1. • Snij de kippendijen in stukken van ongeveer 3 cm dik. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Snij de tomaat in blokjes, de Spaanse peper in plakjes en rasp het stukje gember. Verhit een beetje kokosolie in een pan en fruit hierin het gesnipperde uitje samen met de knoflook. Voeg de tomaat en gember er aan toe en roer dit even mee. Doe de kip erbij en voeg de komijnpoeder, korianderpoeder en de vijfkruidenpoeder er aan toe. Roer dit ongeveer 1 min goed door in de pan.
     

  2. Voeg vervolgens de ketjap toe en net zoveel water zodat de kip net onder ligt. Doe er tot slot het bouillonblokje, de kruidnagels, de Salamblaadjes en de sereh erbij. Breng te kip aan de kook en laat dit 20 minuten stoven totdat het meeste vocht opgenomen is.
     

  3. Kook ondertussen de spaghetti in een ruime pan met water beetgaar.
     

  4. Snipper het uitje fijn en hak de knoflook. Fruit dit aan in een wok met een beetje kokosolie. Rasp de gember en verkruimel de trassi voeg dit doe aan de ui en knoflook en bak dit ongeveer 1 min mee.

  5. Giet de spaghetti af, spoel af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. Voeg de spaghetti vervolgens samen met de ketjap toe aan de ui en knoflook.
     

  6. Verkruimel het bouillonblokje er door en blijf het goed omscheppen. Voeg er wat peper naar smaak aan toe. Na ongeveer 7  tot 10 min bakken is de bami klaar.  Hak het bosje bladselderij fijn en voeg dit als laatst er aan toe.
     

  7. Maak de sambal: haal de steeltjes van de pepers. Verwijder de schil van de uien en de knoflook. Pureer de pepers, uien en de knoflook fijn in de keukenmachine samen met de suiker, een snufje zout, azijn en vloeibare kokosolie.
     

  8. Maak het drankje: breng het water aan de kook en trek de thee hier ongeveer 10 minuten in samen met wat  honing naar smaak. Knijp het sap van de citroen er in uit en giet het over in een liter kan. Voeg er ijsblokjes aan toe totdat je op een liter uitkomt.
     

  9. Maak het bord op en serveer uit met de drank.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.