Recept: Kaassoufflé

19 februari 2016
Waardeer: 
(Totaal: 1 stem)
Stilstaand beeld van Kaassoufflé
Alain gaat naar een kaasspecialiste in IJmuiden. Hij maakt een bijzondere kaassoufflé, een gerecht dat niet mag instorten!
4 personen

Ingrediënten voor Kaassoufflé

  • boter om de soufflévorm in te smeren
  • bloem om de soufflévorm mee te bestuiven
  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 500 ml melk
  • zout en peper
  • snufje nootmuskaat
  • 4 eieren, op kamertemperatuur (!)
  • 150 gr Comté of een belegen Hollandse kaas, geraspt
  • Verder nodig: 1 grote soufflé pan of schaal met een doorsnede van ca 20 cm

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 200 °C. Neem de soufflévorm, smeer deze in met boter, bestuif hem met bloem en tik de overtollige bloem er weer af.

  2. 2

    Maak eerst een bechamelsaus: Smelt de boter heel zachtjes, laat het vooral niet verkleuren. Doe de bloem door een zeef en roer met een houten lepel door de boter tot een egale massa. Laat op zeer laag vuur garen terwijl je blijft roeren. Een paar minuten is voldoende, hij moet net niet verkleuren.
     

  3. 3

    Schenk een scheut koude melk bij het warme mengsel en laat het al roerend boven laag vuur indikken. Voeg de rest van de melk toe en blijf roeren, liefst met een garde. De saus moet nog tien minuten heel zachtjes sudderen terwijl je blijft roeren.
     

  4. 4

    Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat de saus afkoelen tot het lauw is en meng de kaas erdoor. Scheid het eiwit van het eigeel en roer de eidooiers door het kaasmengsel.

  5. 5

    Klop de eiwit schuimig tot stijf, dus niet te stijf. Schep nu voorzichtig met een spatel een klein deel van het eiwit door het kaasmengsel. Als het eiwit is opgenomen spatel je het kaasmengsel door de rest van het eiwit. Schep het geheel zo snel en luchtig mogelijk door elkaar.
     

  6. 6

    Vul de vorm voor twee derde met het mengsel en zet hem 20-30 minuten in de oven. Open de oven nooit tijdens het souffleren om inzakken te voorkomen.
     

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter