8 minuten

Kerstontbijt

Over een paar dagen is het kerst. Heb je zin in een feestelijk ontbijtje, dan zit je vandaag bij chef-kok Sharon de Miranda goed. Ze maakt een kerstontbijt met broodpudding, eimuffins met kaas en spek én kaneelbroodjes. Een heerlijk begin van de dag!
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 45 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 6
  • Voor de broodpudding
    400 g
    brood
  • 5
    eieren
  • 500 ml
    melk
  • 100 ml
    gecondenseerde melk
  • 50 g
    rozijnen
  • 50 g
    cranberries
  • 50 g
    gehakte walnoten
  • 75 g
    kristalsuiker
  • 1
    rijpe banaan
  • Voor de eimuffins (6 stuks)
    6
    eieren
  • 1
    paprika
  • 50 g
    geraspte kaas
  • 100 g
    spekblokjes
  • 3
    bosuien
  • 50 g
    champignons
  • Voor de kaneelbroodjes
    1
    blikje croissantdeeg
  • 3 el
    kaneel
  • 60 g
    roomboter
  • 60 g
    lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g
    poedersuiker
  • 2 el
    melk
  1. Begin met het maken van de broodpudding. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm de melk lauw zodat de suiker erin op kan lossen. Scheur het brood in stukken en doe dit in een grote kom. Giet de lauwe melk erbij. Voeg vervolgens de gecondenseerde melk, cranberry's, rozijnen en banaan toe en stamp het geheel even met een aardappelstamper. Klop de eieren los en voeg deze toe, net als de gehakte walnoten. Stamp alles nog een keer goed door elkaar. Laat het geheel eventueel nog even trekken, zodat het brood goed week kan worden. Vet de ovenschaal in met boter. Doe het broodbeslag erin en bak de broodpudding 45 min. af in de voorverwarmde oven.

  2. Maak de eimuffins. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de spekblokjes goudbruin en snij ondertussen de paprika in blokjes, de champignon en de bosuien (verdeel het zachte groene gedeelte en het harde witte gedeelte). Bak alle gesneden groenten mee met de spekjes, maar bewaar het zachte gedeelte van de bosui.

    Klop de eieren met een garde los in een grote kom. Voeg de kaas en de gebakken (afgekoelde) groenten toe. De rest van de bosui en eventueel wat zout en peper. Giet het eimengsel in de muffinvormpjes en bak de muffin in 20 min. gaar in de voorverwarmde oven. Je kan de eimuffins gewoon bij de broodpudding in de oven zetten. 

  3. Voor de kaneelbroodjes verwarm je de oven voor op 200 graden. Rol het croissantdeeg uit en knijp de naden dicht. Meng de kaneel met de roomboter en smeer dit op het uitgerolde croissantdeeg. Strooi hier de suiker over en rol het deeg weer op met de kaneelboter en suiker aan de binnenkant. Snij het deeg met een scherp mes in 6 plakken en plaats de plakken op een met bakpapier beklede ovenschaal of plaat. Bak de kaneelbroodjes 12 minuten af in de voorverwarmde oven. Maak ondertussen het glazuur van de melk en poedersuiker. Als de kaneelbroodjes klaar uit de oven komen, lepel je het glazuur erop. 

  4. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.