3 minuten

Kibbeling met zeewiermayonaise en duindoornbes limonade

Als je langsgaat op de markt bij de viskraam, is het grote kans dat je ook de knapperige kibbeling meeneemt. Onze chef-kok Rosah van Schendelen maakt de bekende kibbeling zelf van witvis. Dit heerlijke gerecht maakt ze met zeewier mayonaise en duindoornbessen limonade, dus ingrediënten uit de zee en van het land, heerijk!
Gerecht Vis
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Borrelhapje

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 2
  • Kibbeling
    400 gram
    witvis, liefst kabeljauw
  • 300 gram
    bloem
  • 250 ml
    bruiswater
  • 4
    eidooiers
  • zeekraalzout naar smaak
  • 2 l
    neutrale olie om in te frituren
  • Zeewiermayonaise
    120 gram
    citroenmayonaise
  • 20 gram
    furikake zeewierkruiden
  • 60 gram
    wakame zeewiersalade
  • 1/2
    citroen
  • paar takjes dille
  • Duindoornbes limonade
    400 ml
    bruiswater
  • 2 scheutjes
    limonadesiroop van duindoornbessen
  1. Verwarm de olie tot 180 graden. Snijd ondertussen de kabeljauw in grote stukken van ongeveer hetzelfde formaat en breng aan beide kanten op smaak met het zout gemaakt van gedroogde zeekraal.

  2. Meng in een diepe kom de bloem met het bruiswater en de eidooiers en klop met een garde tot een glad beslag.

  3. Haal met een vork de kabeljauw, stuk voor stuk, door het beslag en laat voorzichtig zakken in de hete olie.

  4. Herhaal dit met de rest van de kabeljauw en draai ze regelmatig om voor een gelijkmatige garing. De kibbeling is klaar zodra ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Dit duurt zo’n 4-5 minuten.

  5. Mocht de vis koelkast-koud zijn, bak de kibbeling dan in twee delen, zodat de hete olie niet te veel afkoelt.

  6. Meng ondertussen de mayonaise met de zeewiersalade en kruiden tot een lekkere dip.

  7. Haal de kibbeling uit de hete olie en laat even kort uitlekken op papier.

  8. Serveer op een schaal met de zeewiermayonaise en garneer met fijngehakte dille en schijfjes citroen.

  9. Schenk hierbij de lekkere frisse limonade van duindoornbessen.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Onze chef-koks Rosah van Schendelen en Sharon de Miranda | Foto: Sheena Schouwink