Recept: Kip, patat en appelmoes

14 maart 2017
Waardeer: 
(Totaal: 2 stemmen)
Stilstaand beeld van Kip, patat en appelmoes
Chef-kok Ramon Brugman maakt een maaltijd waar niet alleen kinderen heel blij van worden: een hele kip in de oven met zelfgemaakte appelmoes, mayonaise en frieten.
4 personen

Ingrediënten voor Kip, patat en appelmoes

De kip

  • 4 kleine kippen of 1 grote
  • 150 g boter
  • 1/2 bos tijm
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el paprikapoeder
  • zout en peper
  • opbind touw

Appelmoes

  • 1 kg goudreinetten (ongeveer 4 stuks)
  • 1 tl kaneel
  • 100 g suiker
  • 1 citroenschil
  • half glas witte wijn

Mayonaise

  • 1 eidooier
  • 2 tl citroensap
  • 1 tl gladde mosterd
  • 2 dl zonnebloemolie
  • zout
  • olijfolie 

Dikke frieten

  • 1 kg grote kruimige aardappels
  • zout
  • frituurolie

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg dat de boter op kamer temperatuur is. Haal de tijmblaadjes van het steeltje af en doe deze met de fijngesneden knoflook , zout en peper bij de boter. Meng dit goed door elkaar. 

  2. 2

    Zet de kippen in een ovenschaal. Ga nu met je vinger tussen het kippenvlees en de huid in. Maak het vel los van het vlees. Vul dit met de boter. Strooi wat paprikapoeder over de kip heen. Strooi ook zout en peper over de kip heen. Wrijf het zout en de paprikapoeder over de kip heen. Bind je pootjes van de kip kruislings aan elkaar vast met opbind touw. 

  3. 3

    Zet de kip in een oven van 200 graden. De kippen gaan ongeveer 90 minuten in de oven. Om het kwartier giet je met een lepel wat vet uit de bak over de kip heen. Hierdoor blijft deze lekker mals.

  4. 4

    Schil de appels en snij ze in blokjes. Doe de wijn en de suiker in een pan en breng dit aan de kook. Voeg een citroenschilletje en de kaneel toe. Doe nu ook de appels erbij en kook ze totdat ze gaar zijn. Haal het citroenschilletje eruit. Pureer de appelmoes met een staafmixer. Laat het goed afkoelen.

  5. 5

    Doe de eidooier samen met het citroensap en de mosterd in een kom. Roer dit goed door elkaar en doe er een beetje zout bij. Voeg nu, terwijl je roert, in een dun straaltje de olie toe. Blijf roeren totdat er een gladde massa ontstaat.

  6. 6

    Is de mayonaise iets te dik voeg dan een theelepel water toe aan het geheel. Maak het goed op smaak met zout. Houd je niet van de zure smaak dan kun je ook nog een klein beetje suiker toevoegen. Zo lijkt het meer op frietsaus.

  7. 7

    Schil de aardappels, snij hier dikke frieten van die allemaal ongeveer dezelfde maat hebben. Spoel de frieten af met water en dep ze droog met een theedoek. Bak de frieten 5 minuten voor op 160 graden.

  8. 8

    Laat de frieten een beetje afkoelen. Zet de frituur op 190 graden en bak de frieten nu af totdat ze mooi goudgeel zijn en krokant. Als je de frieten uit de olie haalt bestrooi je ze gelijk met zout zodat dit een beetje blijft plakken.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter