
Kipketjap met kousenband, garnalen en gele rijst
Chef-kok Sharon de Miranda maakt vandaag een Indonesisch rijstgerecht waarmee je echt lekker kunt uitpakken: kipketjap met gele rijst, kousenband en gedroogde garnalen, om van te smullen! Het is niet een gerecht dat je zo 1-2-3 op tafel zet, maar dan heb je ook wat hoor.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de kip400 grkippendijen
-
3 cmgember
-
1tomaat
-
2 tlgemalen koriander
-
2 tlgemalen komijn
-
2 tl5 kruidenpoeder
-
1kippenbouillonblokje
-
6 elzoete ketjap
-
6 elwater
-
•bosje bladselderij
-
•olie
-
Voor de rijst400 grbasmati rijst
-
2limoenbladen
-
2kardemon
-
2 elgemalen kurkuma
-
•zout
-
Voor de kousenband met gedroogde garnaaltjes400 grkousenband
-
200 grgedroogde garnalen
-
1ui
-
2tenen knoflook
-
1tomaat
-
1bouillonblokje
-
1/3Madame Jeanette
-
•olie neutraal
-
Voor komkommerzuur1komkommer
-
1rode ui
-
4 elsuiker
-
2pimentkorrels
-
3 dl(natuur)azijn
-
3 dlwater
-
•peper
-
•zout
-
Snijd de kippendijen doormidden, snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de gember in plakjes en de tomaat in blokjes.
-
Voor de kip maak je een marinade van gemalen koriander, gemalen komijn, 5 kruidenpoeder en de ketjap. Snijd de kippendijen in grove stukken, roer de marinade erdoorheen en laat even staan.
-
Verhit een grote pan (met deksel). Doe hier een klein scheutje olie in en als de olie heet is fruit je de ui en de knoflook glazig. Voeg dan de gesneden tomaten en de gember toe en roerbak dit kort mee.
-
Voeg dan de kippendijen toe, bewaar de achtergebleven marinade en bak de kip rondom bruin. Giet vervolgens de marinade erbij en water totdat de kippendijen onder staan. Verkruimel het bouillonblokje in de pan, snijd de selderij fijn en voeg alleen het grove gedeelte toe aan de pan, zet de deksel erop en laat de kip in de saus 30 minuten pruttelen.
-
Na 30 minuten voeg je rest van de fijngesneden selderij toe en laat je het zonder de deksel op de pan doorkoken tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt.
-
Doe de rijst in een pan en voeg daar water bij.
-
Verwarm de pan met water en de rijst op hoog vuur. Roer de kurkuma en wat zout erdoor en kneus de kardemons en de limoenbladeren, voeg die ook toe aan de pan. Zodra het water kookt, draai je het vuur naar de laagste stand en doe je de deksel op de pan. Laat dit 12 minuten op laag vuur pruttelen.
-
Na 12 minuten zet je het vuur uit en laat je de rijst nog 10 minuten staan met de deksel op de pan.
-
Wel de garnalen minstens 10 minuten in water. Snipper de ui, hak de knoflook en Madame Jeanette fijn en snijd ook de tomaat in blokjes.
-
Verhit een wokpan met een scheutje olie en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de gesneden tomaten en Madame Jeanette toe. Spoel de garnalen schoon en voeg ze toe aan de pan en bak het 3 minuten mee op middelhoog vuur.
-
Was de kousenband en verwijder de uiteindes. Snijd ze vervolgens in stukken van ongeveer 3 cm. Voeg de kousenband toe aan de pan met de garnalen. Verkruimel een bouillonblokje erdoor. Zet dan de deksel op de pan en bak de groentes beetgaar in ongeveer 2 minuten.
-
Breng een pannetje met water, natuurazijn, suiker en pimentkorrels aan de kook.
-
Snijd de komkommer in dunne plakjes. Snijd een ui in halveringen en doe dit samen met de gesneden komkommer in een grote kom. Doe het gekookte water en azijn erbij en roer alles goed door elkaar.
-
Serveer de kipketjap met gele rijst op een bord, voeg daar de kousenband, gedroogde garnalen en komkommerzuur aan toe.
- Geniet van de kipketjap met kousenband en garnalen!
