4 minuten

Surinaamse kousenband met tajerblad en roti massala

Onze chef-kok Geneal Harreman maakt een heerlijk gerecht met exotische producten van Suriname: kousenband en tajerblad. Voor de saus maakt hij een mix van roti massala en kurkuma. En daarbij een frisse salade van kikkererwten met yoghurt en munt.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de gestoofde groenten
    200 gr
    tajerblad
  • 180 gr
    kousenband
  • 100 gr
    kikkererwten
  • 200 gr
    plantaardig boter
  • 200 ml
    water
  • 1
    rode ui
  • 1
    knoflookteen
  • 3 tl
    sumac
  • 1 tl
    komijn
  • Voor de salade van kikkererwt
    100 gr
    kikkererwten (bewaar het vocht)
  • 1 el
    plantaardige yoghurt
  • 2 takjes
    gesneden munt
  • Voor de saus
    10 gr
    roti massala
  • 4 gr
    kurkuma
  • 40 gr
    sushi azijn
  • 50 gr
    kikkererwtenvocht
  • 200 ml
    olijfolie
  • Voor de garnering
    1 takje
    munt
  1. Voor de saus verwarm je een steelpannetje op laag vuur en bak je de roti massala en kurkuma zonder olie. Hierdoor laten ze meer smaak los.

  2. Giet de olie op de specerijen en laat dit op laag vuur ongeveer 1 uur trekken. Dan mag het vuur uit en laat je dit even afkoelen tot iets boven kamertemperatuur.

  3. Pel de ui en knoflook en snijd ze fijn. Bak het aan in een ruime pan met olie.

  4. Snijd de uiteinden van de kousenband eraf. Snijd het vervolgens in gelijke stukken en voeg dit toe aan de pan. 

  5. Verwijder de stelen van de tajerblad. Voeg de tajerblad toe en breng het geheel op smaak met de sumac, komijn, zout en peper. Blus het af met het water en laat dit goed garen, totdat de pan weer droog is, dan mag het vuur uit. 

  6. Het vocht van de kikkererwten giet je samen met de sushi azijn in een litermaat en dit meng je goed met elkaar. Draai het fijn met de staafmixer of in de blender, terwijl je druppelsgewijs de specerijenolie toevoegt, totdat je een mooi gebonden saus krijgt.

  7. Snijd de muntblaadjes in fijne reepjes en meng dit met de kikkererwten en yoghurt. Breng dit op smaak met zout en peper.

  8. Schep de saus op het bord en leg een schepje kikkererwten in het midden en verdeel de kousenband en tajerblad hier overheen. Garneer het gerecht met de muntblaadjes! 

  9. Geniet van je kousenband met kikkererwten en roti massala!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.