12 minuten

Klassieke kalfsstoof en Crêpes Suzette

Chef-kok Leon Mazairac zet twee Franse klassiekers op tafel. Blanquette de Veau oftewel een kalfsstoof en als nagerecht Crêpes Suzette.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de kalfsstoof:
    75 gram
    roomboter
  • 1 kilo
    kalfssukade
  • 1
    winterpeen
  • 1
    prei
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    witte ui
  • 1
    bouquet garni (tijm en laurier)
  • 250 gram
    champignons
  • 1
    geperste citroen
  • 200 ml
    crème fraiche
  • 1
    bosje verse fijngehakte peterselie
  • 750 ml
    bouillon
  • 40 gram
    bloem
  • 100 gram
    rijst
  • Voor de Crêpes Suzette:
    300 gram
    boter
  • 4
    eieren
  • 400 gram
    tarwebloem
  • 0,9 L
    melk
  • snufje zout
  • 150 gram
    kristalsuiker
  • 2
    sinaasappelen
  • 5 cl
    Grand Marnier
  1. Voor de kalfsstoof:

    Was de groenten en snijd de ui, knoflook en groenten.

  2. Snijd de sukade in plakken en kruid met peper en zout.

  3. Verhit de roomboter in een pan. Voeg dan eerst de ui, de knoflook en prei toe. Iets later kunnen ook de champignons erbij. Voeg de laurierblaadjes en tijm in geheel toe aan de champignons (deze vis je er later weer uit).

  4. Doe het vlees bij de groenten in de pan. Voeg een beetje citroensap toe, besprenkel het met bloem en voeg bouillon toe. Laat dit een paar uur stoven.

  5. Kook de rijst.

  6. Voeg na het stoven de crème fraiche toe. Serveer de Blanquettes met de rijst. Werk het af met een beetje fijngehakte peterselie.

  7. Voor de Crêpes Suzette:

    Doe de bloem en melk samen in een kom. Voeg hier ook de eieren en een snufje zout aan toe en klop het tot een goed geheel.

  8. Vet de pan in met boter en laat dit goed heet worden. Doe beslag in de pan en bak dunne crêpes.

  9. Schil de sinaasappelen en snijd de schil in dunne stukjes. Snijd de sinaasappel in partjes. Gebruik een deel van de partjes om sap in een kom te persen, voeg daar ook wat citroensap aan toe. Bewaar de andere partjes.

  10. Gebruik de Grand Marnier om de crêpes te flamberen (tip: zet de afzuigkap uit tijdens het flamberen!). Verdeel de suiker over de bodem van de pan en laat deze langzaam smelten. Voeg hier de boter aan toe.

  11. Als de boter gesmolten is, voeg je de overgebleven sinaasappelpartjes toe. Blus af met de Grand Marnier en gebruik daarna een aansteker om de drank te laten ontbranden.

  12. Voeg nog een beetje sinaasappelsap uit de kom toe. Leg de crêpe in de pan en haal deze door de karamel.

  13. Serveer de crêpes dakpansgewijs.

  14. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.