12 minuten

Klassieke Franse soep en gemarineerde mosselen

Chef-kok Leon Mazairac maakt twee klassiekers! Potage Solferino, een Franse soep gevuld met prei, tomaat en aardappel. Daarnaast moules marinieres, de bekende gemarineerde mosselen in witte wijn. Voor de echte fanatiekelingen laat hij zien hoe je rauwe mosselen eet.
Gerecht Vis
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Voor de potage solferino
    30 g
    boter
  • 1
    ui
  • 2 stronken
    prei
  • 5
    tomaten
  • 400 ml
    kippenbouillon
  • 2 tenen
    knoflook
  • zout en peper
  • 1 dl
    verse room
  • 1
    komkommer
  • 1
    aardappel
  • Voor de moules parquées
    verse mosselen
  • citroen
  • peper
  • zeewier
  • crushed ijs
  • Voor de moules marinieres
    2 kg
    verse mosselen
  • 1 teen
    knoflook
  • 1/2 bosje
    gehakte peterselie
  • 1/2 bosje
    kervel
  • 1 stengel
    bleekselderij
  • 2
    lente-uitjes
  • 1 klontje
    boter
  • witte peper
  • 50 ml
    crème fraîche
  • 200 ml
    droge witte wijn
  1. Potage solferino: snijd de prei, ui, tomaten, knoflook en bladselderij klein. Doe alles behalve de tomaat in een pan met een beetje olie en bak ze aan. Voeg iets later de tomaten toe.

  2. Voeg de bouillon toe en laat alles lekker sudderen. Schil de aardappel en komkommer en haal er bolletjes uit met een parisiennelepel (of snijd er kleine rondjes van).

  3. Kook de aardappel-kogeltjes kort. Pureer de soep tot die glad is, laat de soep daarna 15 minuten doorkoken.

  4. Doe de room bij de soep en pureer nog een keer goed. Voor het opdienen gaan de kogeltjes in een bord, en de soep gaat eroverheen.

  5. Moules parquées: snijd de rauwe mosselen open door het mes er tussen te wringen en de spier los te snijden. Leg ze op een schaal met crushed ijs en zeewier. Serveer met citroen en peper. 

  6. Moules marinieres: snijd de bleekselderij, peterselie, lente-ui, kervel en knoflook fijn. Doe de boter in een pan op laag vuur en voeg de groenten toe, de selderij als laatste. Voeg peper en zout naar smaak toe. 

  7. Voeg de crème fraîche toe, als dat goed gesmolten is doe je de witte wijn erbij. Voeg de mosselen toe, doe deksel op de pan en laat het lekker stomen. Als de mosselen open staan kunnen ze eruit. 

  8. Serveer de mosselen met brood en garneer ze met kervel.

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.