Klassieke Franse soep en gemarineerde mosselen
Recept
Ingrediënten
-
Voor de potage solferino30 gboter
-
1ui
-
2 stronkenprei
-
5tomaten
-
400 mlkippenbouillon
-
2 tenenknoflook
-
•zout en peper
-
1 dlverse room
-
1komkommer
-
1aardappel
-
Voor de moules parquées•verse mosselen
-
•citroen
-
•peper
-
•zeewier
-
•crushed ijs
-
Voor de moules marinieres2 kgverse mosselen
-
1 teenknoflook
-
1/2 bosjegehakte peterselie
-
1/2 bosjekervel
-
1 stengelbleekselderij
-
2lente-uitjes
-
1 klontjeboter
-
•witte peper
-
50 mlcrème fraîche
-
200 mldroge witte wijn
-
Potage solferino: snijd de prei, ui, tomaten, knoflook en bladselderij klein. Doe alles behalve de tomaat in een pan met een beetje olie en bak ze aan. Voeg iets later de tomaten toe.
-
Voeg de bouillon toe en laat alles lekker sudderen. Schil de aardappel en komkommer en haal er bolletjes uit met een parisiennelepel (of snijd er kleine rondjes van).
-
Kook de aardappel-kogeltjes kort. Pureer de soep tot die glad is, laat de soep daarna 15 minuten doorkoken.
-
Doe de room bij de soep en pureer nog een keer goed. Voor het opdienen gaan de kogeltjes in een bord, en de soep gaat eroverheen.
-
Moules parquées: snijd de rauwe mosselen open door het mes er tussen te wringen en de spier los te snijden. Leg ze op een schaal met crushed ijs en zeewier. Serveer met citroen en peper.
-
Moules marinieres: snijd de bleekselderij, peterselie, lente-ui, kervel en knoflook fijn. Doe de boter in een pan op laag vuur en voeg de groenten toe, de selderij als laatste. Voeg peper en zout naar smaak toe.
-
Voeg de crème fraîche toe, als dat goed gesmolten is doe je de witte wijn erbij. Voeg de mosselen toe, doe deksel op de pan en laat het lekker stomen. Als de mosselen open staan kunnen ze eruit.
-
Serveer de mosselen met brood en garneer ze met kervel.
- Eet smakelijk!