Knolselderijsoep & serranoham salade

chef-kok
Ramon Brugman
Knolselderijsoep & serranoham salade (40)
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
78 personen

Ramon maakt een snelle, lekkere maaltijd van een echte wintergroente. De meeste mensen gebruiken knolselderij in erwtensoep, maar Ramon maakt er een eigen soep van. Bij de knolselderijsoep maakt hij ook een salade van serranoham en geitenkaas.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • KNOLSELDERIJSOEP
    1 l
    groentebouillon
  • 1/2
    knolselderij
  • 200 ml
    room
  • 1 el
    crème fraîche
  • 200 g
    knolselderij in fijne blokjes
  • 1 el
    boter
  • 1/2
    bosje bieslook
  • 2
    stengels bosui
  • scheutje olijfolie
  • SALADE
    100 g
    serranoham
  • 1
    staaf zachte geitenkaas
  • 4
    vijgen
  • 2
    gekookte rode bieten
  • 50 g
    walnoten
  • 1
    bakje rucola
  • DRESSING
    100 ml
    aceto balsamico
  • 100 ml
    olijfolie
  • 100 ml
    walnootolie
  • 100 ml
    zonnebloemolie
  • 1 tl
    mosterd
  • 1 el
    honing
  • zout en peper
  1. 1

    Bak de knolselderij blokjes in een klontje boter. Doe dit in een koekenpan op een zacht vuurtje. Als de knolselderij gaar is laat je het afkoelen in een schaaltje. Deze knolselderij gaat als garnituur straks weer in de soep.

    200g knolselderij, 1el boter
  2. 2

    Snij de bieslook en bosui in fijne ringen. Dit is ook garnituur voor de soep.

    1/2 bieslook, 2 stengels bosui
  3. 3

    Snij de halve knolselderij in blokken en zet deze met de groentebouillon op. Laat de knolselderij gaar worden in de bouillon en pureer deze met een staafmixer. Voeg de room toe en breng aan de kook.

    200 ml room
  4. 4

    Als je de soep serveert doe je eerst de gebakken knolselderij samen met de bieslook, bosui en een lepel crème fraiche in een soepkom. Hier giet je de soep op. Je maakt het af met een paar druppels goede olijfolie. Deze drijft boven op de soep.

    1el crème fraiche
  5. 5

    Vervolgens maken we de salade. Snij van het brood 8 plakjes en leg daar een beetje geitenkaas bovenop. Leg deze op een bakplaatje en schuif ze in de oven op 160 graden ongeveer 8 minuten

    1 staaf zachte geitenkaas
  6. 6

    Snij van het over gebleven brood wat blokjes en bak deze krokant in een beetje olijfolie. Laat goed afkoelen.

    100. ml olijfolie
  7. 7

    Rooster de walnoten.

     

    50g walnoten
  8. 8

    Snij de bietjes in kleine stukjes en rol de plakjes serranoham op. Snij de vijgen in zessen.

    2 gekookte rode bieten, 100g serranoham, 4 vijgen
  9. 9

    Als laatste meng je de dressing. Roer de azijn, mosterd, honing, zout en peper door elkaar heen met een garde in een grote kom. Mix de olie soorten in een kommetje en voeg deze druppel bewijs toe aan de azijn. Roer net zolang totdat alles goed door elkaar zit. Verdeel met behulp van een lepel de dressing over de salade heen.

    1el honing, 1tl mosterd
  10. 10

    Leg op een groot bord wat van de rucola neer en leg daar bovenop alle ingrediënten op de schaal. Begin met de grote stukken en eindig met de kleine stukjes. Zo krijg je de mooiste salades. Leg als laatst de plakjes brood met warme geiten kaas op de salade.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!