Koken met app tegen voedselverspilling

culinair expert
Alain Caron
Eten
4 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
72 personen
Voedselverspilling is een hot issue. Culinair expert Alain Caron gaat samen met Joost Rietveld op de bakfiets door Amsterdam. Joost ontwikkelde een app tegen voedselverspilling, waardoor voedsel van restaurants, bakkers, hotels en supermarkten alsnog tegen gereduceerd tarief terechtkomt bij de consument. Joost: 'Wereldwijd belandt een derde van al het geproduceerde voedsel op de vuilnishoop. Waardevol eten dat geen waarde meer heeft. Elke kilo die ik daarvan red, is er een.'
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 4
    kleine visfilets van 120g zonder vel
  • 300 g
    tonijn rauw
  • 2
    rauwe bietjes
  • 1
    kleine venkel
  • 2
    grote uien
  • 5
    takjes tijm
  • 1/4
    bosje peterselie
  • 4
    takjes bieslook
  • 4 el
    room
  • 5 el
    olijfolie
  • sap van 1 citroen
  1. 1

    Smeer met behulp van een kwastje een plateau in met een beetje olijfolie en een beetje tijm, zout en peper. Leg de visfilets erop en smeer ook deze in met olijfolie, zout, peper en tijm. Bewaar het in de koelkast.

  2. 2

    Schil de bietjes en snij ze met de Japanse mandoline in ronde plakjes van 1 mm dikte. Doe  ze in een kom met 2 lepels olijfolie. Hak de peterselie en meng het met zout, peper en het sap van een halve citroen. Bewaar het in de koelkast.

  3. 3

    Snij de venkel in zeer fijne plakjes met de Japans mandoline en bewaar ze in ijskoud water met wat druppels citroen. Bewaar ook dit in de koelkast. Haal de plakjes na 1 uur uit het water en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.

  4. 4

    Schil de uien en snij ze in heel kleine blokjes. Bak ze daarna met 2 el olijfolie, zout en peper tot ze goed gaar zijn. Bewaar ze in een kom.

     

  5. 5

    Snij de tonijn in 16 plakken en vul elke plak met de (afgekoelde) uien en vorm kleine ravioli (rolletjes). Bewaar het.

  6. 6

    Doe de visfilets ongeveer 12 minuten in een voorverwarmde oven (150 graden). Check met een mes of de visfilet gaar is tot in het midden en haal ze dan uit de oven.

  7. 7

    Bedek elke filet met de plakjes biet als een mooie dakpan, en leg ze op het midden van de borden. Leg links en rechts 2 tonijnrolletjes met een beetje venkel erop.

  8. 8

    Meng de oliemarinade van de bietjes met de jus van de vis samen met het sap van 1 halve citroen. Sprenkel over de borden en doe hetzelfde met de room. Bestrooi met zout en peper en als laatste de gehakte bieslook.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!