Koken met Sopropo

20 april 2017
Stilstaand beeld van Koken met Sopropo

Sharon maakt een exotisch gerecht met de voor veel mensen onbekende groente Sopropo. Veel mensen vinden het moeilijk dit klaar te maken, maar Sharon maakt er een gerecht mee met tofu, zeewier en gedroogde paddenstoelen. Een uitdaging met als beloning een bijzonder gerecht!

6 personen
Ingrediënten

Ingrediënten tofu:

  • 400 g tofu
  • 1 teentje knoflook
  • 10 g gember
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 10 gedroogde paddenstoelen
  • 10 g gedroogde zeewier
  • 1 madam Jeanette
  • 2 steranijs
  • 1 tl 5 kruidenpoeder
  • 6 el zoute ketjap
  • olie
  • zout naar smaak

Ingrediënten sopropo: wat is sopropo?   

  • 1 sopropo (te koop in de toko) 
  • ½ ananas
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 groentebouillon blokje
  • olie
  • rijst voor 6 personen

 

Wat drinken we erbij?

Water met een smaak

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Week de paddenstoelen (25 min in lauw warm water ) en het zeewier (5 tot 10 min koud water).  Snij de tofu in blokjes van ongeveer 3 cm en marineer dit met een gehakt teentje knoflook, 5 kruidenpoeder, gehakte gember en de zoute ketjap. 

  2. 2

    Snipper het uitje en fruit deze in een klein beetje olie aan. Snijde tomaat in blokjes en bak deze mee. Vervolgens voeg je de gemarineerde tofu eraan toe en bak je dit z’n 3 min mee zonder de marinade ( bewaar de marinade wel). 

  3. 3

    Spoel de paddenstoelen schoon en snij deze in reepjes, bak ze vervolgens 2 min mee. Spoel het zeewier schoon en knijp het vocht eruit. Bak ook het zeewier 1 minuutje mee. Dan voeg je de marinade eraan toe samen met de steranijs en de madame Jeanette. Laat dit ongeveer 15 min pruttelen.

  4. 4

    Snipper het uitje en de knoflook fijn. Snij de tomaat in blokjes en fruit dit samen met het snipperde uitje en de gehakte knoflook in een koekenpan.  

  5. 5

    Was de sopropo en snij deze in de lengte doormidden. Schraap met een lepel het middelste gedeelte eruit. En snijd deze vervolgens in halve maandjes van ongeveer 1 cm dik. 

  6. 6

    Bak de sopropo 2 min mee en blus het vervolgens af met water net zoveel dat de sopropo net onder het water ligt. Voeg het bouillon blokje er aan toe en laat het ongeveer 10 min garen op laag vuur. Als laatste snij je de halve ananas in driehoekjes en voeg je deze eraan toe. Serveer dit gerecht met witte rijst !

     

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter

Ook lekker om te maken

  1. Recept
    Stilstaand beeld van Roti kip
    19 mei 2016

    Roti kip

    Chef-kok Sharon de Miranda maakt een van haar favoriete gerechten: roti kip. Sharon laat zien hoe...

  2. Recept
    Stilstaand beeld van Salade van kruiden, gerookte makreel
    15 april 2016

    Salade van kruiden, gerookte makreel

    Milton maakt een cocktail met Vermout - volgens trendwatchers hét aperitief van deze zomer. En Léon maakt er een verrukkelijke salade bij.

  3. Recept
    Stilstaand beeld van Viskoekjes
    14 maart 2016

    Viskoekjes

    Sharon maakt viskoekjes van makreel en een salade van sugarsnaps, noten en feta.

  4. Recept
    Stilstaand beeld van Bloemkool pizza
    29 februari 2016

    Bloemkool pizza

    Chef-kok Sharon de Miranda maakt een heerlijke pizza met een glutenvrije bodem…van bloemkool....

  5. Recept
    Stilstaand beeld van Bijgerechten: o.a. gebraiseerde witlof
    22 december 2016

    Bijgerechten: o.a. gebraiseerde witlof

    Ramon maakt een aantal bijgerechten die passen bij de hoofdgerechten van Alain: gebraiseerde witlof, gratin van schorseneren en chutney van witlof.

  6. Recept
    Stilstaand beeld van Stamppot erwtjes met groenten spiesjes.
    12 september 2016

    Stamppot erwtjes met groenten spiesjes.

    Sharon kookt in de buitenkeuken en snelle maaltijd: stamppot erwtjes met groenten spiesjes.

  7. Recept
    Stilstaand beeld van Kalfslever met radicchio salade
    8 maart 2017

    Kalfslever met radicchio salade

    Alain is bij jam makers Mirjam en Angela. Hij kookt een gerecht dat past bij één van de hun jams.

  8. Recept
    Stilstaand beeld van Staartstuk en longhaas met bearnaisesaus
    1 maart 2017

    Staartstuk en longhaas met bearnaisesaus

    Leon is bij Giel Hermans. Hij heeft een kudde van 400 Hereford runderen. Én een eigen slagerij. Leon kiest twee stukjes 'vergeten vlees' en maakt er iets heerlijks mee!

  9. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Inktvis schoonmaken
    24 januari 2017

    Inktvis schoonmaken

    Ramon maakt inktvis schoon voor de calamaris! Hij doet het voor.

  10. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Slow Escargots
    1 februari 2017

    Slow Escargots

    Léon is in het dorpje Niewaal in de Bommelerwaard. Hij bezoekt gepassioneerd slakkenkweker Lennard, die met veel geduld op biologische wijze Petit Gris en Gros Gris-slakken kweekt.

  11. Recept
    Stilstaand beeld van Pasta van kikkererwtenmeel
    31 oktober 2016

    Pasta van kikkererwtenmeel

    Sharon de Miranda maakt zelf pasta van kikkererwtenmeel. Een snelle maaltijd, met een saus van geitenkaas en pompoen.

  12. Recept
    Stilstaand beeld van Noedelsoep
    19 april 2016

    Noedelsoep

    Chef-kok Ramon Brugman kookt een snelle oosterse maaltijd: Japanse ramen (noedelsoep) met...

  13. Recept
    Stilstaand beeld van Bruine bonen & gebakken banaan
    9 maart 2017

    Bruine bonen & gebakken banaan

    Sharon kookt een heerlijk Zuid-Amerikaans gerecht: Surinaamse bruine bonen met rijst en gebakken banaan.

  14. Recept
    Stilstaand beeld van Dessert met pompoen
    25 oktober 2016

    Dessert met pompoen

    Het is bijna Halloween dus chef-kok Ramon Brugman gaat kijken bij de pompoenkwekerij van Miranda...

Pagina's