Koken met Sopropo

20 april 2017
Stilstaand beeld van Koken met Sopropo

Sharon maakt een exotisch gerecht met de voor veel mensen onbekende groente Sopropo. Veel mensen vinden het moeilijk dit klaar te maken, maar Sharon maakt er een gerecht mee met tofu, zeewier en gedroogde paddenstoelen. Een uitdaging met als beloning een bijzonder gerecht!

6 personen
Ingrediënten

Ingrediënten tofu:

  • 400 g tofu
  • 1 teentje knoflook
  • 10 g gember
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 10 gedroogde paddenstoelen
  • 10 g gedroogde zeewier
  • 1 madam Jeanette
  • 2 steranijs
  • 1 tl 5 kruidenpoeder
  • 6 el zoute ketjap
  • olie
  • zout naar smaak

Ingrediënten sopropo: wat is sopropo?   

  • 1 sopropo (te koop in de toko) 
  • ½ ananas
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 groentebouillon blokje
  • olie
  • rijst voor 6 personen

 

Wat drinken we erbij?

Water met een smaak

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Week de paddenstoelen (25 min in lauw warm water ) en het zeewier (5 tot 10 min koud water).  Snij de tofu in blokjes van ongeveer 3 cm en marineer dit met een gehakt teentje knoflook, 5 kruidenpoeder, gehakte gember en de zoute ketjap. 

  2. 2

    Snipper het uitje en fruit deze in een klein beetje olie aan. Snijde tomaat in blokjes en bak deze mee. Vervolgens voeg je de gemarineerde tofu eraan toe en bak je dit z’n 3 min mee zonder de marinade ( bewaar de marinade wel). 

  3. 3

    Spoel de paddenstoelen schoon en snij deze in reepjes, bak ze vervolgens 2 min mee. Spoel het zeewier schoon en knijp het vocht eruit. Bak ook het zeewier 1 minuutje mee. Dan voeg je de marinade eraan toe samen met de steranijs en de madame Jeanette. Laat dit ongeveer 15 min pruttelen.

  4. 4

    Snipper het uitje en de knoflook fijn. Snij de tomaat in blokjes en fruit dit samen met het snipperde uitje en de gehakte knoflook in een koekenpan.  

  5. 5

    Was de sopropo en snij deze in de lengte doormidden. Schraap met een lepel het middelste gedeelte eruit. En snijd deze vervolgens in halve maandjes van ongeveer 1 cm dik. 

  6. 6

    Bak de sopropo 2 min mee en blus het vervolgens af met water net zoveel dat de sopropo net onder het water ligt. Voeg het bouillon blokje er aan toe en laat het ongeveer 10 min garen op laag vuur. Als laatste snij je de halve ananas in driehoekjes en voeg je deze eraan toe. Serveer dit gerecht met witte rijst !

     

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter

Ook lekker om te maken

  1. Recept
    Stilstaand beeld van Gebakken zeebaars
    15 februari 2016

    Gebakken zeebaars

    Chef-kok Sharon de Miranda bereidt een snelle maaltijd met gebakken zeebaars en een salade van...

  2. Recept
    Stilstaand beeld van Parelgort met vergeten groenten
    17 februari 2016

    Parelgort met vergeten groenten

    Sharon kookt parelgort, vergeten groenten en een gepocheerd eitje.

  3. Recept
    Stilstaand beeld van Risotto met schelpdieren
    3 december 2015

    Risotto met schelpdieren

    Chef-kok Ramon maakt een heerlijke risotto met schelpdieren. Het klaarmaken kost wat tijd. Maar de bereiding van de maaltijd is daarna een eitje!

  4. Recept
    Stilstaand beeld van Grietfilet met witlof
    28 oktober 2015

    Grietfilet met witlof

    Alain maakt grietfilet op een bedje van witlof met piment d'espelette en pom pom blanc.

  5. Recept
    Stilstaand beeld van Zuurkoolsoep
    9 december 2016

    Zuurkoolsoep

    Alain proeft bier gemaakt van regenwater. Hier maakt hij een heerlijke soep bij van zuurkool.

  6. Recept
    Stilstaand beeld van Tiramisu met bitterkoekjes
    28 september 2016

    Tiramisu met bitterkoekjes

    Sharon maakt een van haar favoriete gerechten: tiramisu met bitterkoekjes.

  7. Recept
    Stilstaand beeld van Saoto soep
    12 januari 2016

    Saoto soep

    Chef-kok Sharon maakt Saoto! Een traktatie. Met Indonesische en Surinaamse invloeden is dit één van de rijkste soepen die je op tafel kan zetten.

  8. Recept
    Stilstaand beeld van Frisse salade en gebakken 'Friese' visworst
    11 december 2015

    Frisse salade en gebakken 'Friese' visworst

    Twee borrelgerechten die goed samen gaan met de frisse Friese wijn.

  9. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Italiaanse bergkazen
    23 maart 2016

    Italiaanse bergkazen

    Chef-kok Léon Mazairac ontmoet een gepassioneerde kaasmaker die Italiaanse bergkazen maakt in de...

  10. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Het witte goud
    13 mei 2016

    Het witte goud

    Culinair expert Alain Caron wordt blij van dé seizoensgroente: asperges! En daar wordt ook nog...

  11. Recept
    Stilstaand beeld van Indonesisch gerecht: gado gado
    4 februari 2016

    Indonesisch gerecht: gado gado

    Chef-kok Ramon Brugman maakt een heerlijk en betaalbaar Indonesisch groentegerecht met zelfgemaakte pindasaus: Gado Gado.

  12. Recept
    Stilstaand beeld van Victoriasoezen
    25 februari 2016

    Victoriasoezen

    Chef-kok Ramon Brugman begon zijn culinaire carrière als patissier. Oude liefde roest niet en...

  13. Recept
    Stilstaand beeld van Zelfgemaakte calamari
    24 januari 2017

    Zelfgemaakte calamari

    Ramon maakt calamari. Volgens zijn onfeilbare methode worden en blijven de elastieken inktvisringetjes heerlijk mals.

  14. Recept
    Stilstaand beeld van Spinazierisotto met gepofte groenten
    4 oktober 2016

    Spinazierisotto met gepofte groenten

    Ramon maakt een vegetarische maaltijd: spinazierisotto met gepofte groenten en een gepocheerd ei.

Pagina's