Kruudmoes Raalte

culinair expert
Alain Caron
Kruudmoes
3 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
127 personen
Let op: Dit item is opgenomen vóór de Coronacrisis en maatregelen. In het prachtige Overijsselse Raalte ligt de melkveehouderij van de familie Tuten. Daar maken zuivelmaker Yvonne en haar schoonmoeder Mieny een bijzonder streekproduct: kruudmoes. Deze papachtige, voedzame drank op basis van boerenkarnemelk werd vroeger door de boeren meegenomen als ze hard moesten werken op de akkers. Behalve boerenkarnemelk bevat de kruudmoes spek, worst, parelgort, kervel en rozijnen. Een spannende combinatie voor onze Franse allesproever Alain Caron.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 1/2 l
    kruudmoes
  • 4
    kant-en-klare pakjes van bladerdeeg
  • 1
    bosjes platte peterselie
  • 1
    bakje tuinkers
  • 4
    worstjes
  • 1
    bakje gemengde sla
  • 2 el
    maïzena
  • water
  • vinaigrette
    1 el
    mosterd
  • 1
    citroen
  • 5 el
    olijfolie
  • 1 tl
    honing
  • Peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Voor de vinaigrette meng je 1 el mosterd, het sap van 1 citroen, 5 el olijfolie, 1 tl honing samen met zout en peper.

  2. 2

    Snij de worstjes in plakjes en dan in kleine blokjes. Bak de blokjes worst met 2 el olijfolie én zout en peper goudbruin. Na 5 min meng je het met de kruudmoes en laat nog 3 min warm worden. Laat 2 el maïzena oplossen met een beetje water en voeg toe aan de kruudmoes. Laat het goed dik worden. Hak de peterselie fijn. Voeg dan wat zout en peper toe en doe de peterselie erbij.

  3. 3

    Als de kruudmoes nog warm is, vul je de bladerdeegpasteitjes (vol-au-vent) en zet ze 6 min in de oven op 160 graden.

  4. 4

    Meng de sla met wat dressing.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!