4 minuten

Künefe met fenegriek kaas en suikersiroop

Onze kok Jetske van den Elsen maakt künefe: een dessert uit het Midden-Oosten. Ze gebruikt kadayif (heel fijn filodeeg), fenegriek kaas en suikersiroop. Eigenlijk is het zo gedaan! Volg de stappen en zet net als Jetske zo een verrukkelijk en knapperig dessert op tafel waar hartig en zoet elkaar ontmoeten. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 45 minuten
Menu Nagerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Voor acht stuks:
    30 gr
    fenegriek kaas per künefe (of gebruik mozzarella of hele jonge kaas)
  • 150 gr
    suiker
  • 50 ml
    water
  • sap van kwart citroen
  • ¹⁄₂ el
    oranjebloesem water
  • ¹⁄₂ tl
    rozenwater
  • 50 gr
    boter
  • 100 gr
    kadayif (is heel fijn filodeeg)
  • 25 gr
    gehakte pistachenoten
  • Benodigdheden:
    muffin bakvorm
  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.

  2. Begin dan met het maken van de siroop. Breng water met suiker al roerend aan de kook, voeg dan sap van kwart citroen toe en laat daarna op medium stand 2-3 min zacht door koken en beetje indikken. Roer af en toe door. Haal na die paar minuten van het fornuis en laat afkoelen. Voeg dan de oranjebloesem en rozenwater toe, roer door en laat staan.

  3. Rasp de fenegriek kaas grof met (blok) rasp. Laat de boter smelten in een kleine steelpannetje laat ‘m lichtbruin kleuren. Blijf roeren en kijken naar de boter. Boter gaat eerst schuimen, dan wordt ie helder dan zie je de boter daarna vrij snel verkleuren. Haal het pannetje dan gelijk van het fornuis en giet ‘m door een zeef in een kommetje zodat ie kan een beetje kan afkoelen.

  4. Haal de kadayif een beetje uit elkaar en doe in een kom. Giet de bruine boter over de kadayif. Meng het even met je handen zodat de boter op elk sliertje zit. Kwast met de achtergebleven boter in het kommetje de bakvormpjes in. Leg een laagje kadayif op de bodem van 6 vormpjes, druk goed aan. Bak dit laagje eerst 4-5 min in de oven (het heeft dan een mooie licht bruine kleur).

  5. Haal uit de oven en leg er een eetlepel geraspte fenegriek kaas op en dek weer af met een laagje kadayif. Druk de kadayif weer aan en zo dat alle kaas omringd is door de kadayif. Zet de vormpjes voor ongeveer 10 min terug in de oven (hangt af per oven dus kijk tussendoor). Totdat de bovenkant weer mooi bruin gekleurd is. 

  6. Haal ze uit de oven. Giet over de warme künefe wat suikersiroop (1 el per künefe). Leg een plankje op de bakvorm en keer om zodat de künefe op het plankje ligt. Schep een künefe op een bordje, giet er nog een beetje siroop over en garneer met de pistache noten en serveer direct.

  7. Geniet van je zelfgemaakte künefe met kaas!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

De beste Smaakmakers van Jetske in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Koraal tuiles - Jetske