Recept: Kunefe (zoete deegsliertjes) à la Siham

9 juni 2017
Waardeer: 
(Totaal: 1 stem)

“Als ik tijdens de ramadan boodschappen doe, kom ik met tassen vol terug. Ik heb dan overal zin in.” Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

Het zesde recept is van Siham Forkhani (42) uit Lekkerkerk. 
 
“Mijn vader was scheepskok en hij kookte vrijwel altijd bij ons thuis. Dan kon mijn moeder maar beter uit de keuken blijven, want anders werd het ruzie”, vertelt Siham lachend. Als jong meisje werd Siham al aangestoken door haar vaders liefde voor het koken. Haar gerechten komen uit alle windstreken, maar de Arabische keuken blijft toch favoriet. “De traditionele Marokkaanse keuken kook ik blind, maar ik houd er ook van om overal mijn eigen schwung aan te geven. En daarbij  schenk ik altijd veel aandacht aan de presentatie.”  
 
Sinds 2013 heeft Siham haar baan als managementassistente verruild voor die van freelance kok en cateraar. “Het liefst maak ik mooie schilderijtjes van mijn gerechten. Mijn droom is om ooit een eigen restaurant te beginnen waarin ik kan laten zien hoe rijk de Arabische keuken is. Dat het meer is dan veel en lekker eten, maar dat het ook echte haute cuisine kan zijn.”     
 
Deze kunefe is een traditioneel dessert uit het Midden-Oosten, waarbij zoet en zout prachtig samengaan. Siham heeft er haar eigen draai aan gegeven door de toevoeging van granaatappel en Turkse kaas. 

Voor meer informatie over Siham klik je hier

6 personen

Ingrediënten voor Kunefe (zoete deegsliertjes) à la Siham

Ingrediënten voor de kunefe:

  • kadayif (engelenhaar filodeeg)
  • 1 kg suiker
  • 1 l water
  • 400 gram honing
  • 250 gram roomboter (gesmolten)
  • mozzarella
  • verse Turkse kaas (feta gebrokkeld)
  • pistachenoten
  • granaatappel
  • granaatappelsiroop
  • limoen
  • vanille-ijs
  • bakvorm

 

Aan de slag

  1. 1

    Eerst kook je het water met de suiker en het schijfje limoen 20 minuten.  Niet te lang doorkoken anders wordt deze te dik en te zoet. 2. Je doet het vuur uit en doet de honing erbij en laat het afkoelen.

  2. 2

    De kadayif maak je vochtig met gesmolten roomboter.

  3. 3

    Vet de bakvorm in en leg dan een laag kadayif op de bodem. Goed aandrukken en dan bedekken met een laagje mozzarella en feta en vervolgens weer een laagje kadayif. Je bakt deze een half uur op 160 graden af. 

  4. 4

    Laat de taart afkoelen en giet dan zachtjes het suikerwater er overheen tot de taart vochtig genoeg is. 

  5. 5

    Maal een beetje pistachenoten.

  6. 6

    Serveer de kunefe met gemalen pistache noten, een beetje graanappelsiroop, verse granaatappel en vanille-ijs.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter