Lamsvlees en bruine bonen

Lamsvlees en bruine bonen
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
11 personen

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een gerecht dat een persoonlijke favoriet van haar is: gestoofd lamsvlees en bruine bonen met rijst.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Lamsvlees
    500 g
    lamsvlees
  • 400 g
    Pandanrijst
  • 400 g
    gekookte bruine bonen
  • 1
    bakbanaan
  • 1
    komkommer
  • 3
    uien
  • 4
    teentjes knoflook
  • 1
    groene paprika
  • 3
    tomaten
  • 3
    bouillonblokjes
  • 1 tl
    komijnpoeder
  • 1 tl
    korianderpoeder
  • 1/2 tl
    nootmuskaat
  • 1/2
    limoen
  • 5 el
    tomatenpuree
  • 1/2 dl
    sojasaus
  • 1
    bosje koriander
  • kokosolie
  • 1
    salamblad
  • 3 dl
    azijn
  • 3 dl
    water
  • 4 el
    suiker
  • 2
    pimentkorrels
  • water
  • peper en zout
  • Chai Latte
    zwarte thee
  • kardemon
  • kaneel
  • kruidnagel
  • gemberpoeder
  • peper
  • melk
  • honing

Bereiding

  1. 1

     Begin met het lamsvlees: spoel het lamsvlees in een vergiet schoon onder koud stromend water en laat het goed uitlekken. Snij het vlees vervolgens in stukjes van ongeveer 3 cm en kruid deze met het komijnpoeder, korianderpoeder en de nootmuskaat. 
     

    500g lamsvlees, 1tl komijnpoeder, 1tl korianderpoeder, 1/2 nootmuskaat
  2. 2

    Snipper 2 uien, hak de knoflook fijn en snij de tomaten en de paprika in blokjes. Verhit een grote koekenpan met ongeveer een halve eetlepel kokosolie. Fruit wanneer de olie heet is de helft van de gesneden uien, de helft van de  knoflook, de helft van de tomaten  en de hele paprika ongeveer 1 minuut.
     

    2 uien, teentje knoflook, 3 tomaten, 1 groene paprika, kokosolie
  3. 3

    Voeg vervolgens het gemarineerde lamsvlees er aan toe. Roerbak dit ongeveer 2 minuten. Voeg daarna 3 eetlepels tomatenpuree toe en bak dit al roerend 2 minuten mee zodat de tomatenpuree kan ontzuren. Doe vervolgens net zoveel water in de pan zodat het vlees helemaal onder ligt en daarbij twee bouillonblokjes. Laat dit koken totdat het water een mooie dikke saus geworden is. Ongeveer in 40 minuten.
     

    3 el tomatenpuree, 2 bouillonblokjes
  4. 4

    Kook ondertussen de rijst: laat een pan met de rijst vollopen met water. Roer met de hand de rijst los, en giet af in een vergiet. Herhaal dit proces totdat het water niet meer troebel van kleur is. Voeg na de laatste keer afgieten 6 dl water toe aan de rijst met een snufje zout. De kunst is dat je straks geen zout proeft maar wel dat de smaak van de rijst beter naar voren komt. Zet de pan met rijst zonder deksel op een gaspit op hoog vuur en draai het vuur naar de laagste stand zodra het water begint te koken en doe een deksel op de pan. Laat dit 12 minuten op laag vuur staan. Zet na 12 minuten het vuur uit en laat de rijst nog ongeveer 10 minuten staan met het deksel op de pan. Roer de rijst eventueel los met een vork.
     

    400g Pandanrijst, 6dl water
  5. 5

    Verhit een wok met een halve eetlepel kokosolie en fruit hierin de andere helft van de gesnipperde uien, gehakte knoflook en de gesneden tomaten. Fruit dit ongeveer 1 minuut en roer er vervolgens twee eetlepels tomatenpuree door. Spoel in de tussentijd de gekookte bruine bonen schoon in een vergiet en schud ze droog. Voeg de bruine bonen toe samen met de sojasaus en 1 bouillonblokje. Verwarm dit totdat het bijna kookt. Snij in de tussentijd het bosje koriander fijn.
     

    kokosolie, uien, knoflook, tomaten, sojasaus, bouillonblokje, bosje koriander
  6. 6

    Voeg, wanneer de bonen bijna koken, de gekookte rijst en de helft van de gesneden koriander toe en roer het geheel op een laag vuurtje goed door elkaar.
     

  7. 7

    Kook in een waterkoker 3 dl water. Snij ondertussen de komkommer zonder zaadlijst in dunne plakjes. Snij een ui in halve ringen en plaats dit samen met de gesneden komkommer in een grote kom. Voeg de azijn er aan toe samen met de suiker, pimentkorrels, salamblad en een snufjes zout. Voeg het gekookte water eraan toe en roer dit geheel goed door.
     

    3dl water, 1 komkommer, 3dl azijn, zout, 2 pimentkorrels, 1 salamblad
  8. 8

    Verhit ongeveer 2 eetlepels kokosolie in een koekenpan. Snij de bakbanaan zonder schil in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bak de banaan wanneer de olie heet is op een laag vuurtje om en om goudbruin. Laat de gebakken bakbanaan uitlekken op een servetje.
     

    1 bakbanaan, kokosolie
  9. 9

    Maak de chai latte: Maal de kruiden en specerijen in een vijzel fijn en doe deze in een theezakje. Verwarm de melk in een pannetje met daarin het theezakje.
     

  10. 10

    Voeg wanneer het vlees gaar en lekker mals is, en de saus dik, de andere helft van de gehakte koriander toe. Maak het bord op en serveer uit met de chai latte.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!