Pepernoten - Ramon Brugman

Sinterklaas chocolade koeken met amandel speculaascrème

Op zoek naar iets spectaculairs voor pakjesavond? Met deze Sinterklaaskoeken van chef-kok Ramon Brugman steel je gegarandeerd de show. Ze zijn gevuld met amandel–speculaascrème en omhuld met chocolade.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Gebak

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

-
Aantal personen 10
+
  • Voor de banketbakkersroom (amandelcrème)
    250 ml
    melk
  • 1
    vanillestokje
  • 100 gr
    amandelspijs
  • 1
    eidooier
  • 22 gr
    maizena
  • Voor de botercrème
    225 gr
    boter
  • 120 gr
    poedersuiker
  • de zelfgemaakte banketbakkersroom
  • Voor de koekjes
    kruidnoten of kleine speculaaskoekjes (dubbele hoeveelheid, ze worden per twee gebruikt)
  • Voor de chocoladelaag
    250 gr
    chocolade
  • 2 el
    kokosvet
  • Ter decoratie
    koekkruimels of sinterklaasdecoratie naar keuze
  1. Breng de melk samen met de amandelspijs en het opengesneden vanillestokje langzaam aan de kook. Meng de eidooier met een klein beetje van de koude melk en roer de maizena erdoor tot een gladde substantie. Schenk de kokende melk al roerend bij het eidooiermengsel.

  2. Giet alles terug in de pan en verwarm opnieuw terwijl je continu roert tot de room indikt. Haal de pan van het vuur, schenk de room in een schaal en dek direct af met plastic folie om velvorming te voorkomen. Laat volledig afkoelen.

  3. Doe de zachte boter, poedersuiker en de afgekoelde banketbakkersroom in een grote kom. Mix dit met een hand- of staande mixer tot een luchtige, gladde crème. Warm de buitenkant van de kom eventueel licht op (bijvoorbeeld door deze kort in warm water te zetten) om de crème extra smeuïg te maken. Mocht de crème schiften, verwarm dan opnieuw licht de kom en mix verder tot het weer egaal is.

  4. Spuit een royale dop van de botercrème op een kruidnoot of klein koekje. Plaats een tweede koekje erbovenop en druk zachtjes aan. Laat de gevulde koekjes opstijven in de koelkast.

  5. Smelt de chocolade met het kokosvet au bain-marie of in korte pulsen in de magnetron. Roer tot een glad mengsel en laat afkoelen tot ongeveer 30°C.

  6. Haal de dubbele koeken met een vork of dompeltang door de gesmolten chocolade. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrooi direct met koekkruimels. Spuit er een kleine rozet van de botercrème bovenop en decoreer met Sinterklaasversiering.

  7. Geniet van dit heerlijke Sinterklaas koekje!!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Jubileumdiner BinnensteBuiten | Foto's: Sheena Schouwink