4 minuten

Limburgse aardappels met kip in wijnsaus

 

Alain gaat langs bij een biologische akkerbouwer/ ‘koolstofboer’. Hij werkt biologisch en vanuit het principe, dat de bodem de basis is voor gezond en vitaal voedsel en bovendien een positieve rol speelt in het terugdringen van de CO2 in de lucht. Reden genoeg voor een fameus recept van Alain met haantjes, prei en deze smakelijke aardappels van Limburgse bodem.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
 • 2
  coquelets (haantjes)
 • 3 el
  olijfolie
 • zout en peper
 • 16
  aardappelen (Laura)
 • 2
  dikke preien
 • 1
  courgette
 • 1/2 dl
  rode wijn
 • 1/2 dl
  port
 • 1,5 l
  gevogeltebouillon
 • 150 g
  crème fraîche
 1. Smeer de haantjes in met olijfolie in. Peper en zout het vel, doe dat bovenop de olijfolie, dan blijft het goed zitten.

 2. Zet de haantjes in een koude oven en breng de temperatuur langzaam tot 200°C gedurende 35-40 minuten. 

 3. Om een mooi krokant vel te krijgen, laat je het haantje op één kant 10 min braden, dan 10 min op de andere kant en eindig je op de rug. Bedruip regelmatig! Het hete vet zal het vel krokant maken.

 4. Tip om het koken te controleren: prik een puntig mesje tussen het gewricht van het been, tussen de onderbout en de bout. Als het sap dat eruit komt helder is en niet lichtroze, dan is het gevogelte gaar. Snij de pootjes, de vleugels en de borsten uit het karkas en bewaar.

 5. Neem 16 mooie, niet te grote aardappelen. Was ze goed en kook ze in het vel met zout, tot ze gaar zijn. Laat afkoelen en bewaar.

 6. Maak nu de rode wijnsaus. Neem een ½ dl rode wijn, ½ dl port, 1,5 liter gevogeltebouillon en 150 gram crème fraîche. Zout en peper. Meng alle ingrediënten en laat 10 min rustig koken.

 7. Doe de stukken haan in een pan met olijfolie. Voeg de rode wijnsaus eraan toe en laat de haan erin stoven. Doe dan de aardappeltjes erbij en laat het geheel nog rustig 10 min doorstoven.

 8. Pak nu de preien. Was ze goed en snij ze fijn. Nogmaals wassen in een zeef en droog ze op keukenpapier. Bak de prei kort in een pan met olijfolie.

 9. Neem dan 1 grote courgette en snij deze in heel kleine blokjes. Gebruik alleen de groene blokjes. Voeg de courgette toe aan de prei en maak af met een snuifje peper.

 10. Tip! Bewaar het binnenste van de courgette en maak er op een nader moment een courgettesoep of salade van! 

 11. Voeg tenslotte de prei en de courgette toe aan de pan met de haantjes. Meng goed en laat het samen nog 10 min goed warm worden.

 12. Jouw haantjes zijn klaar! Presenteer dit prachtige gerecht op een mooie schaal met wat kruiden erop, zoals platte peterselie, bieslook of dragon blad.

 13. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.