Luchtige notencake met honing en citroen
Onze culinair schrijver Nadia Zerouali gaat langs in een notengaard. Ze maakt deze verrukkelijke cake met walnoten, een echte cake voor bij de koffie!
Recept
Ingrediënten
-
1biologische citroen
-
300 gramwalnotenolie
-
300 grambloem
-
300 gramlichtbruine basterdsuiker
-
5eieren (250 g)
-
•walnoten in honing
-
•snufje zout
-
Verwarm de oven voor op 160°C.
-
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vet de cakevorm lichtjes in met wat olie.
-
Rasp de schil van de citroen en pers een halve citroen uit.
-
Meng in een kom (met een handmixer) de walnotenolie met de suiker, een snufje zout, citroenrasp en -sap. Doe dit tot de suiker niet meer knispert.
-
Voeg al kloppend een voor een de eieren toe. Voeg telkens pas als het ei volledig is opgenomen het volgende ei toe.
-
Spatel nu luchtig beetje bij beetje de bloem door het mengsel. Spatel zo min mogelijk om het beslag zo luchtig mogelijk te laten.
-
Schep het beslag in de cakevorm. Strijk de bovenkant glad met een natte lepel en klop een paar keer met het blik op het aanrecht om overtollige lucht eruit te laten. Laat de cake in het midden van de voorverwarmde oven in 45-60 minuten goudbruin en gaar worden.
-
Prik na 45 minuten met een satéprikker in het midden van de cake. Komt er nog beslag mee? Laat de cake dan nog 10-15 minuten verder garen. Stort de cake daarna voorzichtig op een rooster en laat afkoelen.
-
Garneer de cake met de walnoten in honing en serveer in dikke plakken.
- Geniet van de cake!