Luchtige notencake met honing en citroen
Onze culinair schrijver Nadia Zerouali gaat langs in een notengaard. Ze maakt deze verrukkelijke cake met kastanjes, hazelnoten en walnoten. Een echte najaarscake voor bij de koffie.
Recept
Ingrediënten
-
1biologische citroen
-
300 gwalnotenolie + extra
-
300 glichtbruine basterdsuiker
-
•zout
-
5eieren (250 g)
-
300 gvolkoren speltmeel + extra
-
1 tlbakpoeder
-
•walnoten in honing
-
Verwarm de oven voor op 160°C.
-
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vet de cakevorm lichtjes in met wat olie en bestuif met wat meel.
-
Rasp de schil van de citroen en pers een halve citroen uit.
-
Meng in een kom, met een handmixer, de walnotenolie met de suiker, een snufje zout, citroenrasp en -sap totdat de suiker niet meer knispert.
-
Voeg al kloppende een voor een de eieren toe en pas als het ei volledig is opgenomen het volgende ei toevoegen.
-
Spatel nu luchtig beetje bij beetje de bloem en het bakpoeder door het mengsel. Spatel zo min mogelijk om het beslag zo luchtig mogelijk te laten.
-
Schep het beslag in de cakevorm (strijk de bovenkant glad met een natte lepel en klop een paar keer met het blik op het aanrecht om overtollige lucht eruit te laten) en laat in het midden van de voorverwarmde oven in 45-60 minuten goudbruin en gaar worden.
-
Prik na 45 minuten met een satéprikker in het midden van de cake, komt er nog beslag mee laat dan de cake 10-15 minuten verder garen. Stort de cake voorzichtig op een rooster en laat afkoelen.
-
Garneer de cake met de walnoten in honing en serveer in dikke plakken.
- Eet smakelijk!