Malfouf: gevulde koolrolletjes
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
1kleine kool (wit, groen of spitskool)
-
1bosje peterselie
-
1grote ui
-
1/2bos verse munt
-
4tomaten
-
200 gSurinaamse of risotto rijst
-
3 tlsuiker
-
2 tloploskoffie
-
2grote aardappels
-
3 dltomatensap
-
5 elgranaatappelmelasse
-
•olijfolie
-
•peper en zout
-
•sumak
-
•citroensap
-
Benodigdheden•grote pan
-
•zeef
-
Breng een grote pan met flink gezouten water aan de kook. Haal de buitenste lelijke koolbladeren los. Snij de steelaanzet in en leg de kool in zijn geheel in het kokende water. Je kunt de bladeren er na een paar minuten laag voor laag afhalen. Snij de harde nerven eruit, bewaar de koolnerven.
-
Snij de peterselie, ui en munt fijn en kneed dit met de hand goed door elkaar. Snij 2 tomaten fijn en meng door het peterseliemengsel. Voeg de rijst, een scheutje olie, zout, suiker en koffie toe. Laat in een zeef uitlekken en vang het sap op.
-
Snij de aardappels en tomaten in plakjes. Bekleed de bodem van een grote pan met plakjes aardappel, plakjes tomaat, de rest van de koolbladeren en de koolnerven.
-
Schep een flinke lepel van de vulling in een gekookt koolblad en vouw (rol) dicht als een envelop. Leg de rolletjes in de pan op de plakjes aardappel, tomaat en kool. Voeg wat olie, zout en peper, tomatensap, 1 deciliter water en granaatappelmelasse toe en laat circa 1 uur op laag vuur koken, tot de saus is ingedikt en de rolletjes smeltend gaar zijn.
-
Ga ondertussen verder met het maken van de tomaatsalade met knoflookdressing. Snij de tomaat in plakjes en verdeel over een mooie schaal. Pers een teentje knoflook en meng deze met wat zout, sumak, citroensap en olijfolie tot een mooie dressing. Verdeel over de tomaten.
-
Na ongeveer een uur is de malfouf klaar. Stort de pan op een grote schaal. Serveer de rolletjes met de saus en het aardappel-tomaat-koolmengsel onder uit de pan. Bestrooi met verse kruiden en besprenkel met olie.
- Eet smakelijk!