Maqlouba met kruidige yoghurt

culinair schrijver
Portret Nadia Zerouali
Maqlouba
11 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
215 personen
Vandaag staat er Maqlouba met kruidige yoghurt op het menu. Geen stress als je hier nog nooit van hebt gehoord, want culinair schrijver Nadia Zerouali loodst je door dit fantastische, toegankelijke recept met aubergines, bloemkool en diverse noten en kruiden.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 2
    tomaten
  • 3
    grote uien
  • 2 el
    (geklaarde) boter
  • 3 el
    Midden-Oosterse Seven spice
  • 4
    aubergines
  • 1
    kleine bloemkool
  • milde olijfolie
  • zout
  • 300 g
    basmatirijst
  • 1
    kaneelstokje
  • 75 g
    blanke amandelen, gepelde pistache of pijnboompitjes
  • 1
    bos groene kruiden (bijv. dille, bieslook en oregano)
  • 300 g
    dikke yoghurt
  • Benodigdheden
    1
    stoofpan met dikke bodem
  • 1
    warmhoudplaatje

Bereiding

  1. 1

    Snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter en bak de uien met de Seven Spice-kruiden circa vijftien minuten op laag vuur.

  2. 2

    Was en snijd intussen de tomaten in plakken. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en frituur ze goudbruin in een flinke laag olie. Bestrooi ze met zout en laat ze uitlekken op keukenpapier.

  3. 3

    Was en verdeel de bloemkool in roosjes, frituur goudbruin en laat ook uitlekken op keukenpapier.

  4. 4

    Schep het uienmengsel uit de pan. Was de rijst en laat het uitlekken. 

  5. 5

    Verdeel de plakjes tomaat over de bodem van een stoofpan met dikke bodem. Leg een laag aubergines in de pan, zo dat je ook de wanden bekleedt. Schep daarop wat van de uien en de helft van de rijst, leg er weer een laag aubergine op en helft van de bloemkool op, weer een laag rijst, rest van de uien en bloemkool en maak af met de rest van de aubergines. 

  6. 6

    Voeg zes deciliter water, het kaneelstokje en wat zout toe en kook de maqlouba circa 20 minuten met het deksel op de pan op middelhoog vuur gaar. Zet dan het vuur laag en laat de maqlouba op een warmhoudplaatje nog vijf minuten staan.

  7. 7

    Frituur de noten in een laagje hete olie goudbruin, laat ze afkoelen en hak ze grof. Snijd de groene kruiden fijn en roer met wat zout door de yoghurt.

  8. 8

    Verwijder het kaneelstokje. Stort of schep de maqlouba op een schaal, bestrooi met de nootjes en geef de dikke yoghurt er in een schaaltje bij.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!