Maqlouba met kruidige yoghurt
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
2tomaten
-
3grote uien
-
2 el(geklaarde) boter
-
3 elMidden-Oosterse Seven spice
-
4aubergines
-
1kleine bloemkool
-
•milde olijfolie
-
•zout
-
300 gbasmatirijst
-
1kaneelstokje
-
75 gblanke amandelen, gepelde pistache of pijnboompitjes
-
1bos groene kruiden (bijv. dille, bieslook en oregano)
-
300 gdikke yoghurt
-
Benodigdheden•stoofpan met dikke bodem
-
•warmhoudplaatje
-
Snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter en bak de uien met de Seven Spice-kruiden circa vijftien minuten op laag vuur.
-
Was en snijd intussen de tomaten in plakken. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en frituur ze goudbruin in een flinke laag olie. Bestrooi ze met zout en laat ze uitlekken op keukenpapier.
-
Was en verdeel de bloemkool in roosjes, frituur goudbruin en laat ook uitlekken op keukenpapier.
-
Schep het uienmengsel uit de pan. Was de rijst en laat het uitlekken.
-
Verdeel de plakjes tomaat over de bodem van een stoofpan met dikke bodem. Leg een laag aubergines in de pan, zo dat je ook de wanden bekleedt. Schep daarop wat van de uien en de helft van de rijst, leg er weer een laag aubergine op en helft van de bloemkool op, weer een laag rijst, rest van de uien en bloemkool en maak af met de rest van de aubergines.
-
Voeg zes deciliter water, het kaneelstokje en wat zout toe en kook de maqlouba circa 20 minuten met het deksel op de pan op middelhoog vuur gaar. Zet dan het vuur laag en laat de maqlouba op een warmhoudplaatje nog vijf minuten staan.
-
Frituur de noten in een laagje hete olie goudbruin, laat ze afkoelen en hak ze grof. Snijd de groene kruiden fijn en roer met wat zout door de yoghurt.
-
Verwijder het kaneelstokje. Stort of schep de maqlouba op een schaal, bestrooi met de nootjes en geef de dikke yoghurt er in een schaaltje bij.
- Eet smakelijk!