Recept: Bloemkool met thee-sesamkruim

16 november 2018
Waardeer: 
(Totaal: 3 stemmen)
Stilstaand beeld van Bloemkool met thee-sesamkruim

Culinair schrijver Nadia Zerouali ontmoet in Soerendonk Linda Cebrian-Rampen. Zij heeft de enige theeplantage buiten de kas van ons land. Op de boerderij waar ze is geboren, wil ze niet verder op het pad van veeteelt. Maar als ze vijf jaar geleden als enig kind de boerderij van haar ouders erft, wil ze wel iets met de grond doen. Inmiddels heeft Linda drie theetuinen en duizenden theeplanten. Ze is aan het pionieren, want thee verbouwen in het Nederlandse klimaat brengt wel wat uitdagingen met zich mee. Daarom experimenteert ze ook volop: overdekken of niet, zon of geen zon. Ze probeert allerlei planten uit de hele wereld uit: de planten uit Turkije zijn een grof klimaat gewend, de planten uit Italië, Duitsland of Korea zijn weer delicater. Nadia gebruikt Linda's thee in een verrassend gerecht.

4 personen

Ingrediënten voor Bloemkool met thee-sesamkruim

  • 1 bloemkool
  • 75 gr panko
  • 50 gr geroosterd amandelschaafsel
  • 3 el sesamzaad (wit en/of zwart)
  • zwarte thee
  • 2 kleine stevige snackkomkommers
  • 3 lente-ui
  • 2-3 (gekleurde) worteltjes
  • 1 bos peterselie
  • 1 limoen
  • sesamolie
  • neutrale olie (bijv. druivenpitolie)
  • peper en zout

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.



 

Aan de slag

  1. 1

    Was de bloemkool en verwijder de lelijke buitenste bladeren. Kook de bloemkool in haar geheel in ruim gezouten water in 15-20 minuten gaar.

  2. 2

    Rooster ondertussen de panko met het amandelschaafsel en de sesamzaadjes goudbruin in een hete droge koekenpan. Laat dit op een bord afkoelen.

  3. 3

    Stamp ondertussen in een vijzel 1 el theekorrels fijn. Meng door het pankomengsel.

  4. 4

    Zet een kopje sterke, zwarte thee en laat deze afkoelen.

  5. 5

    Was ondertussen de komkommers, lente-ui en worteltjes. Schaaf ze met een dunschiller in dunne plakjes en laat het in ijskoud water (met ijsklontjes) opkrullen.

  6. 6

    Snij de peterselie fijn. Rasp de schil van 1 limoen en pers de limoen uit. Snij de andere limoen in stukjes. 

  7. 7

    Meng de helft van de peterselie, het limoenrasp en eventueel een scheutje olie door het pankomengsel. Breng op smaak met wat peper en zout.

  8. 8

    Maak in een kom een dressing van het kopje afgekoelde zwarte thee, een paar druppels sesamolie, een scheutje olie, het limoensap, de rest van de peterselie en naar smaak wat peper en zout.

  9. 9

    Serveer de warme bloemkool in haar geheel op een grote plank of schaal, verdeel het kruim erover (en serveer de rest er apart bij). Laat de groentekrullen uitlekken en meng deze met de dressing. Serveer de salade bij de bloemkool en leg de stukjes limoen erbij.



     

Eet smakelijk!