Marmelade-ijs met sinaasappel kletskoppen
Kok Jetske van den Elsen maakt een heerlijk en eenvoudige dessert met marmelade-ijs en knapperige sinaasappel kletskoppen. Ideaal als verfrissend nagerecht of om van te genieten in het zonnetje!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor het ijs1ei
-
15 gfijne suiker
-
150 mlslagroom
-
125 gmarmelade
-
Voor de sinaasappel kletskoppen80 gpoedersuiker
-
50 gboter
-
30 gbloem
-
40 gsinaasappelsap
-
1 tlmarmelade of sinaasappelzest (optioneel voor extra smaak)
-
Optioneel: Sinaasappelschalen als serveerschaaltjes2uitgeholde sinaasappels
-
Begin met het maken van het ijsmengsel. Klop het eiwit op tot stijve pieken. Voeg 1 tl fijne suiker toe en klop opnieuw om de pieken vast te houden.
-
Klop in een andere kom de slagroom op. Voeg de marmelade en het eigeel toe en klop het geheel door. Vouw dan voorzichtig het opgeklopte eiwit door het mengsel. Giet het ijsmengsel in een bakje en zorg voor zo min mogelijk lucht. Plaats het in de vriezer en laat dit minimaal 6 uur opstijven.
-
Smelt de boter in een pannetje. Meng de boter met de poedersuiker, sinaasappelsap en bloem tot een egaal mengsel. Laat het mengsel kort opstijven in de koelkast terwijl de oven voorverwarmt op 190°C.
-
Schep kleine hoopjes (ongeveer 1 tl) van het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kletskoppen circa 10 minuten in de oven. Houd de kletskoppen goed in de gaten, zodat ze niet verbranden. Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje.
-
Haal het marmelade-ijs ongeveer 30 minuten voor serveren uit de vriezer en plaats het in de koelkast om iets zachter te worden. Dompel een (ijs)lepel in een glas met heet water zodat het ijs makkelijker te scheppen is. Schep het ijs in (sinaasappel)schaaltjes. Giet er 1 tl marmelade overheen. Steek er een kletskop in voor extra crunch. Garneer met een blaadje munt of verveine voor een verfijnde afwerking.
- Geniet van dit heerlijke dessert!!