2 minuten

Mascarpone met koekkruimels

Gijs bakt in Almelo bijzondere ambachtelijke koeken met een geheim recept van opa Frans. „In de tijd dat mijn opa nog bakker en patissier was kenden slechts twee bakkers in Nederland het recept”, zegt Gijs. „Hij wilde het recept zelfs niet met mij delen in eerste instantie. ‘Ik neem het recept mee het graf in’, zei hij altijd. Maar nadat ik de bakkersopleiding had gedaan wilde ik de koeken van opa graag bakken. Uiteindelijk gaf hij me het recept toch en zijn we samen gaan oefenen.”
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 200 g
    mascarpone
  • 0,25 l
    room
  • 2 el
    Amaretto
  • 300 g
    zwarte (bos)bessenjam
  • 2
    peren
  • 300 g
    kweeperenjam
  • 200 g
    koekjes (die je lekker vindt en goed fijn te malen zijn)
  • sap van halve citroen
  • Benodigdheden
    3
    spuitzakken
  • 4
    cocktailglazen
  1. Meng de mascarpone met de room en twee eetlepels Amaretto en klop het tot een dikke crème. Doe dit in een spuitzak en bewaar het in de koelkast.

  2. Doe 300 gram zwarte bosbessenjam in een spuitzak en leg ook dit in de koelkast.

  3. Schil de peren en snijd ze in fijne blokjes (brunoise). Meng de blokjes peer met 300 gram kweeperenjam en het sap van een halve citroen. Doe ook dit in een spuitzak en leg in de koelkast.

  4. Hak de koekjes fijn.

  5. Vul de bodem van het cocktailglas eerst met wat mascarpone crème, zo’n anderhalve centimeter. Strooi er wat koekkruimels op. Spuit er dan een halve centimeter zwarte bosbessenjam op, dan een centimeter kweeperen crème, en dan weer een centimeter koekkruimels. Herhaal dit totdat je glas helemaal gevuld is.  Het belangrijkste is dat je het mooi strak opbrengt. Neem daarvoor de tijd en spuit in een egale lijn. Dat geeft het mooiste resultaat.  

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.