8 minuten

Matar paneer met rijst en gebakken banaan

Sharon de Miranda maakt vandaag een vegetarische Indiase curry: matar paneer met daarbij bakbanaan. Smullen maar!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de curry
    2
    uien
  • 3 cm
    gember
  • 3
    tenen knoflook
  • 4
    tomaten
  • 3
    kardemomzaden
  • 1
    groene Spaanse peper
  • 500 g
    diepvries doperwten
  • 1 tl
    fenegriek
  • 20
    ongebrande ongezouten cashewnoten
  • 1
    kaneelstokje
  • 1
    laurierblad
  • 1 tl
    komijnzaad
  • 1 tl
    korianderpoeder
  • 1 tl
    kurkuma
  • 1 tl
    garam masala
  • 1
    groentebouillonblokje
  • 1 tl
    suiker
  • 1
    bosje verse koriander
  • 300 g
    paneer (Indiase kaas)
  • 1 tl
    gedroogde fenegriekbladeren (kashuri methi)
  • 200 g
    Basmatirijst
  • 1
    rijpe bakbanaan
  • 200 ml
    kookroom
  • zonnebloemolie
  • Voor de paneer
    2 l
    volle melk
  • 500 ml
    volle yoghurt
  1. Begin met het maken van de paneer. Verwarm de volle melk in een pan. Breng aan de kook en voeg de yoghurt toe. Je stopt met koken als je allemaal klontjes hebt. Schenk de pan uit in een andere pan met een vergiet en kaasdoek erover. Zo scheidt je de paneer van de wei. Druk de kaas aan en pak de punten van de doek, laat het uitlekken in een zeef boven een andere bak. Gebruik de wei om later de rijst in te koken.

  2. Snipper de uien en hak de knoflook en gember fijn. Verhit een hapjespan met wat zonnebloemolie en bak hierin de uien, knoflook en gember glazig. Voeg de kardemom toe en snij ondertussen de tomaten in blokjes. Voeg het bouillonblokje en de kurkuma toe en plaats de deksel op de pan. Kook het tot een papperige saus. Voeg de cashewnoten toe en verwijder de pan van het vuur. Laat het tomatenmengsel goed afkoelen.

  3. Als het tomatenmengsel is afgekoeld, pureer je het in de keukenmachine tot een egale puree. Verhit een pan met wat zonnebloemolie en bak hierin het kaneelstokje, het laurierblad, de komijnzaadjes, de korianderpoeder, suiker en de garam masala. Bak dit al roerend 30 seconden en voeg dan de tomaten-uienpuree toe en bak dit roerend 2 minuten tot een mooie, dikke massa. Voeg de doperwten toe en blus het af met 3 dl water.

  4. Snij de paneer in blokjes, de peper in ringen en voeg ze toe. Doe de fenegriek bladeren erbij, plaats de deksel op de pan en kook het 3 minuten.

  5. Kook de rijst volgens het etiket gaar in de wei. Snij de bakbanaan in plakken en bak ‘m in wat zonnebloemolie goudbruin.

  6. Voor het uitserveren schenk je de kookroom erover en strooi je er wat verse blaadjes koriander op.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.