Recept: Moksi Alesi

19 februari 2018
Waardeer: 
(Totaal: 49 stemmen)
Stilstaand beeld van Moksi Alesi

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een traditioneel Surinaams rijstgerecht, Moksi Alesie, dat letterlijk gemengde rijst betekent. Deze Surinaamse ‘nasi’ is ontstaan in de tijd van de slavernij, de slaven bereidden deze schotel van de kliekjes die er over waren, zoals kip, vlees en groenten. Het fijne is dat er geen vast recept voor moksi alesi is, je kunt dus zelf bepalen wat er in gaat. Sharon maakt vandaag haar versie met black eyed bonen, geserveerd met geroosterde kip uit de oven.

4 personen

Ingrediënten voor Moksi Alesi

Ingrediënten moksi alesi

  • 400 g parboiled rijst  
  • 200 g gedroogde garnalen
  • 2 uien
  • 2 tomaten
  • 400 g black eyed bonen gedroogd ( 24 uur van te voren laten weken)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 bouillonblokje
  • 1 madame Jeanette
  • 100 g gedroogde geraspte kokos
  • olie

Zoet/zure komkommer:

  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 3 dl azijn
  • 3 dl water



Ingrediënten kip

  • 4 kippenbouten met rugstuk
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 dl ketjap manis
  • 10 g gember
  • 1 ui
  • 1 el 5 kruidenpoeder
  • 1 bosje selderij
  • 1 el suiker
  • peper/zout

Ingrediënten sambal:

  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 madame Jeannettes
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel kokosolie
  • zout

 

 

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

 

Aan de slag

  1. 1

    Week de garnalen 1 uur van te voren in heet water.

  2. 2

    Kook de 24 uur van te voren geweekte bonen gaar dit duurt ongeveer een 60 min.



     

  3. 3

    Snipper het uitje, hak de knoflook fijn en snij de tomaten in kleine blokjes.



     

  4. 4

    Fruit in een hoge pan de uien, knoflook en de tomaten.



     

  5. 5

    Spoel de gedroogde garnalen af, laat ze goed uitlekken en bak deze vervolgens 2 min mee. 

  6. 6

    De black eyed beans doe je ook in de pan samen met de tomaten puree. Vervolgens roer je de rijst erdoor en voeg je er water aan toe. Voeg net zoveel water toe zodat je een vingerkootje water boven de rijst houd. 

  7. 7

    Doe het bouillonblokje erbij en plaats de madame Jeannette er boven op. Laat dit koken totdat het water goed is opgenomen. 

  8. 8

    Als al het water is verdampt verwijder je de pan van het vuur en doe je de deksel erop zodat het in zijn geheel nog minimaal 10 minuten kan nagaren.

  9. 9

    Verwarm de oven voor op 180 graden

  10. 10

    Was de kip goed en laat het even uitlekken. 

  11. 11

    Maak de marinade door de ketjap, knoflook, kruidenpoeder, peper, zout,  gember en ui fijn te malen met een staafmixer. 

  12. 12

    Marineer de kippenbouten minimaal 2 uur van te voren. Nog lekkerder is het om een dag van te voren al te marineren.

  13. 13

    Plaats de gemarineerde kip op een ingevette ovenschaal en bak deze vervolgens 20 min op 180 graden en daarna nog 30 min op 150 graden. 

  14. 14

    Kook de rijst volgens de verpakking gaar.



     

  15. 15

    Tijdens het afbakken van de kip in de oven moet je regelmatig de marinade van de kip over de kip scheppen en de kippenbouten regelmatig omkeren.



     

  16. 16

    Als de kippenbouten gaar zijn hak je het in stukken.  

  17. 17

    Snij het bosje selderij fijn en strooi dit als laatst over het gerecht heen.

  18. 18

    Serveer het gerecht uit met madame Jeannette sambal en zuur!

  19. 19

    Voor de sambal: haal de steeltjes van de pepers. Verwijder de schil van de uien en de knoflook. Pureer de pepers, uien en de knoflook fijn in de keukenmachine samen met de suiker, een snufje zout, azijn en vloeibare kokosolie.

  20. 20

    Voor de komkommer in zoet zuur: snij de komkommer zonder zaadlijst in dunne plakjes. Snij een ui in halve ringen en plaats dit samen met de gesneden komkommer in een grote kom. Voeg daar water en azijn aan toe. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter