4 minuten

Marokkaanse salade met moringa

Nadia Zerouali is in het Brabantse Oosteind voor een bijzondere plant: de Moringa oleifera, ook wel ‘wonderplant’ genoemd. Zij maakt daarmee een gemengde Marokkaanse salade.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de salade van paarse wortel & biet
    6
    Paarse wortels
  • 2
    Stevige kleine bietjes
  • Zout & peper
  • Olijfolie
  • Azijn of citroensap
  • Voor de gebakken groene salade met gekonfijte citroen:
    1
    Flinke bos postelein (of mix of 500 g spinazie of andijvie)
  • 2
    Teentjes knoflook
  • 1/2
    Gekonfijte zoute citroen
  • 1 tl
    Komijn
  • Zout & peper
  • Olijfolie
  • Azijn of citroensap
  • Voor de gebakken aubergine met ras el hanout
    1-2
    Stevige aubergines
  • 1/2 dl
    Milde olijfolie
  • 1 el
    Ras el hanout
  • 1 tl
    Extra komijnzaadjes (evt.)
  • 1/4
    Bosje (knoflook)bieslook
  • Voor de meloen- en komkommersalade met oranjebloesem:1
    Kleine rijpe meloen
  • 1-2
    Stevige kleine komkommers
  • 1-2 el
    Oranjebloesemwater
  • 1-2 el
    Citroensap (evt.)
  • Voor de moringasalade met crunchy dressing1
    1
    Bos verse moringa
  • 1/2
    Bosje (bijv. heilige en Thaise) gemengde basilicum
  • 1
    Verse krop sla
  • 1 el
    Sesamzaad
  • 1 el
    Maanzaad
  • 1 el
    Hennepzaad
  • 1 el
    Lijnzaad
  • 2 el
    Gepelde pistachenootjes
  • 1/2 dl
    Moringa olie (of andere notenolie)
  • Citroensap of azijn
  • Zout
  1. Maak de salade van paarse wortel en biet. Was en snij de worteltjes en bietjes in kleine stukjes. Kook in een laagje gezouten kokend water beetgaar. Afgieten en warm op smaak brengen met wat olijfolie, wat zout, flink versgemalen zwarte peper en naar smaak wat azijn of citroensap.

  2. Voor de gebakken groene salade met gekonfijte citroen hebben wij een flinke bos verse postelein, amarant blad en kaasjeskruid gebruikt. Kun je dat niet vinden, vervang het dan door fijngesneden wilde spinazie of andijvie. Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok en bak hierin de fijngesneden knoflook. Bak de groene groenten mee tot ze geslonken zijn. Voeg de in reepjes gesneden schil van een halve gekonfijte citroen toe. Breng op smaak met wat komijn, peper, zout en naar smaak citroensap of azijn.

  3. Maak de gebakken aubergine met ras el hanout. Snij de aubergine in stukjes en bak deze in een flinke laag olie rondom goudbruin. Bak op het laatst naar smaak wat ras el hanout en evt. wat extra komijnzaadjes mee. Breng op smaak met wat peper, zout en naar smaak citroensap of azijn. Bestrooi met (knoflook)bieslook.

  4. Voor de meloen- en komkommersalade met oranjebloesem schil je de meloen en komkommer en snij ze in plakjes. Breng op smaak met wat oranjebloesemwater en evt. wat citroensap.

  5. Maak de moringasalade met crunchy dressing. Rits de blaadjes van de takjes verse moringa (klein bosje). Rits de blaadjes van een paar takjes basilicum. Haal de blaadjes los van een krop sla. Was en droog de blaadjes. Maak een mengsel van de zaden en noten. Rooster ze in een warme koekenpan geurig en knapperig. Maak vlak voor het serveren een dressing van moringa olie, wat zout, de crunchy mix en naar smaak wat citroensap of azijn. Verdeel over de salade en serveer direct.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.