12 minuten

Mosselen à la thermidor met heerlijk gemarineerde kip en een frisse salade

Bon appétit! Onze chef-kok Leon Mazaraic serveert een paar prachtige Franse klassiekers! Mosselen à la thermidor met een romige bechamelsaus. Poulet en crapaudine, heerlijk gemarineerde en geroosterde kip. En knapperige chips, met andalousesaus en een frisse Franse salade. Luxe tafelen op z’n best.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de mosselen:
    1 pak
    mosselen (2kg)
  • 1 bos
    peterselie
  • olie
  • Voor de bechamelsaus:
    1 el
    roomboter
  • 4 el
    bloem
  • 1
    flinke scheut melk
  • 1 mespunt
    nootmuskaat
  • 1 teen
    knoflook
  • 2 handjes
    geraspte gruyère
  • Voor de andalousesaus:
    1
    rode paprika
  • 2 tenen
    knoflook
  • 3 el
    mayonaise
  • olie
  • zout en peper
  • Voor de kip en de pommes:
    1
    hele kip
  • 1 kg
    aardappels
  • zout
  • Voor de salade:
    1 krop
    kropsla
  • 1 krop
    Romeinse sla
  • 1 krop
    lollo bionda sla (of een andere soort naar keuze)
  • 2 tenen
    knoflook
  • 2 tl
    grove mosterd
  • 2 el
    witte wijnazijn
  • 4 el
    olijfolie
  • 1 snuf
    zout
  • 1 handje
    peterselie
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de paprika in met olie en rooster samen met 2 teentjes knoflook ongeveer 40 minuten in de oven. Draai de paprika na 20 min om. 

  2. Begin met de mosselen. Doe een scheut olie in een goed hete pan en doe de mosselen erin. Doe de deksel op de pan en schud door elkaar.

  3. Haal de mosselen na ongeveer 5 min uit de pan, dan zijn ze halfgaar. Laat een beetje afkoelen. Giet af, maar gooi het vocht niet weg!

  4. Ga ondertussen verder met de bechamel. Hak een teen knoflook fijn en doe dit met de boter in een steelpannetje. Als de boter gesmolten is voeg je de bloem toe. Laat dit een paar minuten bakken terwijl je het regelmatig roert.

  5. Doe het vocht van de mosselen beetje bij beetje in het pannetje totdat het langzaam oplost in het mengsel.

  6. Voeg kleine beetjes melk toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Voeg dan de nootmuskaat en de gruyère toe. Roer dit er doorheen totdat de kaas gesmolten is.

  7. Haal de pan van het vuur en zet aan de kant. Haal dan de mosselen uit de schelpen en leg ze in een ovenschaal. Snijd de peterselie fijn en verdeel over de mosselen.

  8. Schenk nu de saus over de mosselen. Voeg flink wat toe, maar zorg dat je niet elke mossel helemaal bedekt. Zet de ovenschaal in de koelkast tot vlak voor het opwarmen. 

  9. Haal ondertussen de paprika uit de oven. Haal de zaadlijst eruit en het vel eraf. Pureer samen met de knoflook en wat zout en peper. Zet aan de kant. 

  10. Ga verder met de kip. Snijd de rug uit de kip zodat deze helemaal plat is. Snijd vervolgens de vleugels eraf. Zet aan de kant.

  11. Schil de aardappels en spoel ze af met koud water. Snijd met een mandoline tot hele fijne plakjes. Let hierbij goed op je vingers en gebruik eventueel bescherming. 

  12. Doe de plakjes in een bak met koud water. Zet aan de kant.

  13. Pak een ovenschaal en besprenkel de bodem met een laagje zout en een scheutje olie. Haal de kip aan allebei de kanten door de olie en leg hem dan plat in de schaal. 

  14. Smeer met een keukenkwast de kip in met de paprikasaus. Let erop dat de laag niet te dik is. 

  15. Zet de kip 20 min in een voorverwarmde oven op 170 graden. Verwarm ondertussen een pan met een flinke laag olie en laat het goed warm worden.

  16. Pak de aardappels er weer bij. Leg een theedoek neer en leg de aardappelplakjes daar plat op. Leg er nog een theedoek op en dep de plakjes goed droog.  

  17. Als de olie goed heet is laat je de plakjes een voor een voorzichtig in de olie zakken. Laat ze kort bakken tot het krokante chipjes zijn.

  18. Leg de chipjes op keukenpapier en laat uitlekken. Besprenkel met wat zout en zet apart. 

  19. Ga verder met de andalouse saus. Meng de mayonaise met de resterende geroosterde paprika. Zet aan de kant.

  20. Zet de laatste 8 minuten de mosselen in de oven bij de kip. Was de sla voor de salade en leg in een schaal. 

  21. Doe de knoflook, mosterd, azijn, zonnebloemolie, een snuf zout en een beetje grove peterselie in een maatbeker. Mix het met een staafmixer tot een gladde saus.

  22. Meng de dressing met de sla. Haal de kip en mosselen uit de oven. Serveer alles samen. Eet smakelijk! 

  23. Geniet van je zelfgemaakte Franse klassiekers!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

1e3852e7-dc61-4e0d-9d6f-f39f35a8f86d.jpg