12 minuten

Eendenborst op traditionele wijze en Zwitserse salade

Dit is echt winters genieten! Een borrelplank met Zwitserse kazen, worst en augurkjes. Dan een klassieke nussli salat met veldsla, spekjes, een eitje en een romige dressing. En als hoofdgerecht; canard a l'orange! Gegrilde, malse eendenborst met een sinaasappelsausje. 

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Voor de klassieke canard a l'Orange
    4
    eendenborsten
  • 2
    wortelen
  • 4 el
    honing
  • 2
    sinaasappelen
  • 1
    sjalot
  • 1 teen
    knoflook
  • 1 dl
    gevogeltefond of eendenfond
  • 5 cl
    sinaasappellikeur
  • rode wijnazijn
  • roodlof of witlof
  • boter
  • Voor de nussli salat
    3 stukjes
    harde Zwitsere kazen (bijvoorbeeld emmentaler, gruyère of Hobelkäse)
  • augurkjes
  • 2
    droge worstjes
  • 200 g
    veldsla
  • 4
    eitjes
  • 2 el
    mayonaise
  • gemalen peper
  • 50 g
    spekjes
  • 1 teen
    knoflook
  • 1 el
    zonnebloemolie of druivenpitolie
  • 1 el
    witte wijnazijn
  1. Klassieke canard a l'Orange met roodlof

    Snijd het vet van de eendenborst een beetje in, breng op smaak met peper en zout. Bak de eendenborst in een beetje olijfolie op de vette kant, niet te lang. Laat daarna rusten. 

  2. Schil de wortel en snijd in reepjes. Pel de sinaasappel en snijd er plakjes van. Snijd de knoflook en sjalot klein. Maak de roodlof schoon. Blancheer de wortel en de roodlof. Doe de lof in een ovenschaal, doe daar wat peper en olie over. Doe ze 10 minuten in de oven op 150 graden. De eend gaat na even gerust te hebben ook in de oven. 

  3. Voor de saus gaat boter, laurier, tijm en knoflook bij elkaar in de pan. Na het fruiten gaat de wortel erbij, en de sinaasappellikeur en honing. Voeg de gevogeltefond toe en laat het geheel inkoken. 

  4. Doe de sinaasappelschijfjes bij de saus. De eend kan uit de oven en in de saus, daar bakt het nog even mee in de pan. Haal de eend uit de pan en snijd het vlees van boven in. Leg het op het bord en werk af met de saus. Snijd de roodlof doormidden en leg bij de eend. 

  5. Nussli salat en plank met regionale kazen en worst

    Snijd de worst en kaas voor de plank en doe er wat augurkjes bij. Die serveer je straks samen met de salade. Tip: als je harde worst schuin snijdt, is het malser! 

  6. Kook de eitjes. Bak de spekjes in een droge pan. Was de sla (en droog het). Doe de olie, mayonaise, witte wijnazijn, knoflook en peper bij elkaar en pureer tot een mooie dressing. 

  7. Laat de spekjes koud worden. Leg de veldsla op een bord met de gekookte eitjes, augurk, spekjes en de slasaus. Serveer het samen met de borrelplank.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.