Recept: Notencake

18 oktober 2018
Waardeer: 
(Totaal: 10 stemmen)
Stilstaand beeld van Notencake

In Overijssel ontmoet culinair schrijver Nadia Zerouali Roderik en Paulien de Vries in hun notengaard. Kastanjes, hazelnoten en walnoten; al dat lekkers wordt in het najaar geoogst en verwerkt tot olie of honing. Nadia maakt een gerecht met de oogst uit de notengaard.

1 stuk

Ingrediënten voor Notencake

  • 1 biologische citroen
  • 300 g walnotenolie + extra
  • 300 g lichtbruine basterdsuiker
  • zout
  • 5 eieren (250 g)
  • 300 g volkoren speltmeel + extra
  • 1 tl bakpoeder
  • walnoten in honing

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 160°C.

  2. 2

    Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vet de cakevorm lichtjes in met wat olie en bestuif met wat meel.

  3. 3

    Rasp de schil van de citroen en pers een halve citroen uit. 

  4. 4

    Meng in een kom, met een handmixer, de walnotenolie met de suiker, een snufje zout, citroenrasp en -sap totdat de suiker niet meer knispert.



     

  5. 5

    Voeg al kloppende een voor een de eieren toe en pas als het ei volledig is opgenomen het volgende ei toevoegen.

  6. 6

    Spatel nu luchtig beetje bij beetje de bloem en het bakpoeder door het mengsel. Spatel zo min mogelijk om het beslag zo luchtig mogelijk te laten.

  7. 7

    Schep het beslag in de cakevorm (strijk de bovenkant glad met een natte lepel en klop een paar keer met het blik op het aanrecht om overtollige lucht eruit te laten) en laat in het midden van de voorverwarmde oven in 45-60 minuten goudbruin en gaar worden. 

  8. 8

    Prik na 45 minuten met een satéprikker in het midden van de cake, komt er nog beslag mee laat dan de cake 10-15 minuten verder garen. Stort de cake voorzichtig op een rooster en laat afkoelen. 

  9. 9

    Garneer de cake met de walnoten in honing en serveer in dikke plakken. 

Eet smakelijk!