Oesters bereid op drie manieren

chef-kok
Leon Mazairac
Oesters
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
7 personen

Wat serveer je bij mousserende wijn? Bijvoorbeeld oesters! Chef-kok Leon Mazairac laat zien hoe je op drie manieren oesters bereidt terwijl Milton de wijnkelder in duikt. 

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 1. Gouden oester met ponzu vinaigrette
    4
    Zeeuwse platte oesters
  • 1 el
    druivenpitolie
  • 1 el
    ponzu
  • 1
    citroen
  • eetbare goudspray
  • 2. Oester met bergamot en mais
    4
    platte oesters
  • 1
    bergamot citroen
  • 1
    bosje mais
  • 3. Pure oesters
    4
    platte oesters

Bereiding

  1. 1

    Voor de gouden oester. Steek de oesters open en controleer of ze mooi fris en waterig zijn. Let op: bewaar de dekseltjes! Maak de oester los van de spier.

  2. 2

    Giet het overtollige zeewater door een zeefje en meng met de de Ponzu. Voeg de olie en een beetje citroen toe en meng het geheel goed tot een vinaigrette.

  3. 3

    Bestrijk de oesters met wat van de vinaigrette, ongeveer 5 minuten voor het serveren, anders gaat de oester garen in het zuur van de citroen.

  4. 4

    Doe de deksel weer op de oester. Zet ze in een grote bak en spuit gelijkmatig de deksels goud met de goudspray. 

  5. 5

    Serveer op crushed ice, zeewier of op grof zeezout.

  6. 6

    Voor de oester met bergamot. Steek de oesters zoals boven beschreven maar nu zonder dekseltje.

  7. 7

    Rasp a la minute wat verse bergamot over de oester.

  8. 8

    Garneer af met wat jonge kleine topjes van de maïs scheutjes.

  9. 9

    En de laatste variant:  serveer 4 platte oesters puur. Zo zijn ze misschien nog wel het allerlekkerst!

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!