Oesters bereid op drie manieren

Wat serveer je bij mousserende wijn? Bijvoorbeeld oesters! Chef-kok Leon Mazairac laat zien hoe je op drie manieren oesters bereidt terwijl Milton de wijnkelder in duikt. 

Gerecht Vis
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 1. Gouden oester met ponzu vinaigrette
    4
    Zeeuwse platte oesters
  • 1 el
    druivenpitolie
  • 1 el
    ponzu
  • 1
    citroen
  • eetbare goudspray
  • 2. Oester met bergamot en mais
    4
    platte oesters
  • 1
    bergamot citroen
  • 1
    bosje mais
  • 3. Pure oesters
    4
    platte oesters
  1. Voor de gouden oester. Steek de oesters open en controleer of ze mooi fris en waterig zijn. Let op: bewaar de dekseltjes! Maak de oester los van de spier.

  2. Giet het overtollige zeewater door een zeefje en meng met de de Ponzu. Voeg de olie en een beetje citroen toe en meng het geheel goed tot een vinaigrette.

  3. Bestrijk de oesters met wat van de vinaigrette, ongeveer 5 minuten voor het serveren, anders gaat de oester garen in het zuur van de citroen.

  4. Doe de deksel weer op de oester. Zet ze in een grote bak en spuit gelijkmatig de deksels goud met de goudspray. 

  5. Serveer op crushed ice, zeewier of op grof zeezout.

  6. Voor de oester met bergamot. Steek de oesters zoals boven beschreven maar nu zonder dekseltje.

  7. Rasp a la minute wat verse bergamot over de oester.

  8. Garneer af met wat jonge kleine topjes van de maïs scheutjes.

  9. En de laatste variant:  serveer 4 platte oesters puur. Zo zijn ze misschien nog wel het allerlekkerst!

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.