Recept: Oesters bereid op drie manieren

18 december 2015
Waardeer: 
(Totaal: 1 stem)
Stilstaand beeld van Oesters bereid op drie manieren

Wat serveer je bij mousserende wijn? Bijvoorbeeld oesters! Chef-kok Leon Mazairac laat zien hoe je op drie manieren oesters bereidt.

4 personen

Ingrediënten voor Oesters bereid op drie manieren

1. Gouden oester met ponzu vinaigrette

  • 4 zeeuwse platte oesters
  • 1 eetlepel druivenpitolie
  • 1 eetlepel ponzu (dat is een Japanse rijstwijn-azijn met zeewier en bonito tonijnflakes verkrijgbaar bij de betere delicatessenwinkel)
  • een beetje citroen
  • Eetbare goudspray
     

2. Oester met bergamot en maïs scheuten

  • 4 platte oesters
  • 1 bergamot citroen
  • 1 bosje maïs scheutjes

3. Pure Oesters

  • 4 platte oesters 

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Voor de gouden oester. Steek de oesters open en controleer of ze mooi fris en waterig zijn. Let op: bewaar de dekseltjes! Maak de oester los van de spier.

  2. 2

    Giet het overtollige zeewater door een zeefje en meng met de de Ponzu. Voeg de olie en een beetje citroen toe en meng het geheel goed tot een vinaigrette.

  3. 3

    Bestrijk de oesters met wat van de vinaigrette, ongeveer 5 minuten voor het serveren, anders gaat de oester garen in het zuur van de citroen.

  4. 4

    Doe de deksel weer op de oester. Zet ze in een grote bak en spuit gelijkmatig de deksels goud met de goudspray. 

  5. 5

    Serveer op crushed ice, zeewier of op grof zeezout.

  6. 6

    Voor de oester met bergamot. Steek de oesters zoals boven beschreven maar nu zonder dekseltje.

  7. 7

    Rasp a la minute wat verse bergamot over de oester.

  8. 8

    Garneer af met wat jonge kleine topjes van de maïs scheutjes.

  9. 9

    En de laatste variant:  serveer 4 platte oesters puur. Zo zijn ze misschien nog wel het allerlekkerst!

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter