Recept: Oma's zalmschotel

22 februari 2016
Waardeer: 
(Totaal: 3 stemmen)
Stilstaand beeld van Oma's zalmschotel

Chef-kok Sharon de Miranda maakt een van haar eigen lievelingsgerechten: Oma’s zalmschotel, naar recept van haar eigen oma. Bij de zalmschotel serveert ze aardappelpuree en haricots verts met spek.

4 personen

Ingrediënten voor Oma's zalmschotel

450 gram rode zalm (uit blik)
6 teentjes geperste knoflook
10 plakjes tomaat
50 gram roomboter
100 gram bloem
20 gram vers gehakte peterselie
7 dl. melk
4 eieren
200 gram geraspte kaas
3 eetlepels olijfolie
700 gram kruimige aardappels
400 gram haricots verts
12 plakken ontbijtspek 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.​
        

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal van 26 centimeter in met boter.

  2. 2

    Haal de zalm uit het blik en maak deze schoon, breng de zalm op smaak met peper en zout en roer de 4 eieren er doorheen. En verspreid de zalm over de ovenschaal.
     

  3. 3

    Smelt de boter in de pan en bak op een laag vuurtje 5 teentjes knoflook. Roer vervolgens langzaam de bloem er door, zodat het een roux wordt. Voeg nu langzaam ongeveer 5 dl melk er door. Mix het vervolgens met een staafmixer nog goed zodat er geen klonten meer inzitten. Mix er vervolgens ook 15 gram van de peterselie door. Verspreid dit mengsel over de zalm in de ovenschaal.
     

  4. 4

    Strooi hier de geraspte kaas overheen en verdeel de plakjes tomaat over de kaas.
     

  5. 5

    Roer vervolgens de olijfolie, peterselie, knoflook door elkaar en besprenkel de tomaten en kaas hiermee.• Bak de zalmschotel 20 minuten in de oven.
     

  6. 6

    Schil in de tussentijd de aardappels en kook deze met een beetje zout in ongeveer 20 min gaar.
     

  7. 7

    Breng water in een pannetje aan de kook en blancheer hierin de haricots verts ongeveer 2 min beetgaar. Haal ze uit het water en spoel ze koud af. Verdeel de haricots verts in 12 porties en wikkel het ontbijtspek eromheen. Leg deze rolletjes op een ovenschaal met een scheutje olijfolie en bak deze 4 min af in de oven op 180 graden. Als ze klaar zijn knijp je het sap van een halve citroen erover uit.
     

  8. 8

    Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg er ongeveer 1 tot 2 dl melk aan toe en wat nootmuskaat.
     

  9. 9

    Voor het drankje schenk je een glas vol met koolzuurhoudend water met bevroren aardbeien en een schijfje citroen.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter