4 minuten

Omgedraaide pruimencake

Op het menu van chef-kok Rosah van Schendelen: omgedraaide pruimencake!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 90 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Voor het cakebeslag:
    150 g
    boter op kamertemperatuur
  • 125 g
    ei (op kamertemperatuur)
  • 50 g
    karnemelk
  • 40 g
    amandelmeel
  • 40 g
    poedersuiker
  • 142 g
    rietsuiker
  • 210 g
    bloem
  • 5 g
    bakboeder
  • 1 el
    oranjebloesemwater
  • snuf zout
  • Voor de pruimenlaag:
    250 g
    pruimen
  • 50 g
    rietsuiker
  • 50 g
    boter
  • 2 el
    abrikozenjam
  • yoghurt (optioneel)
  • Benodigdheden:
    springvorm (23 cm), bakpapier, mixer
  1. Knip een bakpapiertje uit tot een cirkel die de bodem van de taartvorm bedekt. Verdeel hierover het kleine gedeelte van de boter en sprenkel hierover het kleine gedeelte rietsuiker.

  2. Halveer de pruimen en verwijder de pit. Snijd de pruimen in mooie partjes en verdeel royaal over de besuikerde bodem.

  3. Verwarm voor het cakebeslag de heteluchtoven voor op 160 graden.

  4. Doe de grote hoeveelheid boter en suiker in een mengkom en klop door totdat er een luchtige massa ontstaat. Je kunt hiervoor een keukenmachine met deeghaak of een handmixer gebruiken. Handmatig kloppen met een garde lukt ook, maar duurt iets langer.

  5. Voeg hieraan de amandelmeel, poedersuiker en een snuf zout toe. Klop door tot één geheel. Voeg vervolgens de karnemelk toe en in delen ook het ei. Breng op smaak met een scheutje oranjebloesemwater.

  6. Voeg tenslotte de bloem en bakpoeder toe, maar klop deze hooguit nog 2 minuten door. Je hebt nu een heerlijk cakebeslag. Verdeel het beslag over de pruimen, ook goed in de hoekjes en de rand van de taartbodem.

  7. Plaats de cake nu voor 1 uur en circa 15 minuten in de oven. Prik na het bakken een houten prikkertje in de taart. Komt deze er schoon uit, dan is de taart gaar.

  8. Voor het omdraaien van de pruimentaart plaats je een groot plat bord bovenop de taart en houd je deze met twee doeken of ovenwanten stevig vast. Draai de taartvorm om, zodat de cake onderop ligt en de pruimen bovenop.

  9. Verwijder het bakpapiertje en lak de taart met een lepel abrikozenjam totdat deze mooi glimt. Laat ietwat afkoelen en serveer met een lepel stevige yoghurt.

  10. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.