Ontbijtkoek uit de achttiende eeuw

chef-kok
Portret Ramon Brugman
Gember-peperkoek
8 min
Gerecht
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
190 personen
Chef-kok Ramon Brugman trapt deze week af en maakt een ontbijtkoek die rond de achttiende eeuw populair was onder rijk en arm.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Ontbijtkoek
    100 g
    gewone suiker
  • 200 g
    heldere honing
  • 40 g
    zachte boter
  • 75 g
    fijngehakte stemgember, kandijsuikerstukjes, hazelnoten en/of rozijnen
  • 125 ml
    water
  • 350 g
    roggemeel
  • ¼ - ½ tl
    zout
  • 50 g
    bruine basterdsuiker
  • 15 g/1 zakje
    bakpoeder
  • olijfolie of melk (voor de bovenkant)
  • Specerijenmengsel (alles in poedervorm)
    0,5 tl
    kardamom
  • 0,5 tl
    kaneel
  • 0,5 tl
    gemberpoeder
  • 0,25 tl
    kruidnagel
  • 0,25 tl
    nootmuskaat
  • 0,25 tl
    zwarte peper
  • ⅛ tl
    anijszaad
  • ⅛ tl
    koriander
  • Amandellimonade (ruim 1 liter)
    1 l
    water
  • 1
    kaneelstokje
  • 100 g
    suiker
  • 100 g
    amandelmeel
  • 6
    citroenen
  • Benodigdheden
    cakeblik
  • bakpapier
  • aluminiumfolie
  • fijne (punt)zeef
  • lege fles of goed afsluitbare kan voor de limonade

Bereiding

  1. 1

    Voor de ontbijtkoek: Verwarm de oven voor op 150 °C graden. Meng het roggemeel met de specerijen, bakpoeder en het zout.

  2. 2

    Breng de basterdsuiker, honing en het water al roerend aan de kook.

  3. 3

    Meng het gemengde meel met de honingvloeistof.  Mix vijf minuten met een deeghaak tot een deeg. 

  4. 4

    Meng nu de boter, stemgember, kandijsuiker en/of de hazelnoten door het deeg. 

  5. 5

    Smeer een cakeblik in met gesmolten boter en doe het deeg erin. Strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel. Dek af met plastic folie en laat minstens twaalf uur rusten.

  6. 6

    Verwijder de plasticfolie en bestrijk de bovenkant  van het deeg eventueel met olie en bak de ontbijtkoek zeventig minuten in het midden van de oven. Kijk voor de zekerheid na vijfenveertig minuten hoe de koek eruit ziet. Niet iedere oven werkt hetzelfde.

  7. 7

    Doe het water in een steelpan met het doormidden gebroken kaneelstokje. Breng het water aan de kook en roer de suiker erdoor. Als de suiker is opgelost, gaan de citroenschil en het amandelmeel erbij. Haal de pan meteen van het vuur en laat een halfuur staan.

  8. 8

    Pers ondertussen de vijf citroenen uit. Doe dan het citroensap bij het amandelwater en zeef het vocht door een fijne (punt)zeef. Druk het achtergebleven amandelmeel goed uit.

  9. 9

    Giet de limonade in een fles of goed afsluitbare kan en zet minstens twee uur in de koelkast. Serveer gekoeld. Roer of schud de limonade vlak voor het uitschenken even om. De limonade blijft twee dagen goed.

  10. 10

    Als de peperkoek uit de oven is gehaald kan je heel makkelijk de koek uit de vorm halen. Wikkel de peperkoek vervolgens in folie zodat de korst zacht wordt en laat het afkoelen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!